Сомалийски гражданин, който се опитал, но не успял да влезе

...
Сомалийски гражданин, който се опитал, но не успял да влезе
Коментари Харесай

ВВС: Кремъл вербува мигранти за руската армия, заплашва ги с депортация

Сомалийски жител, който се опитал, само че не съумял да влезе във Финландия от Русия, споделя, че дружно с още няколко чужденци са били арестуван заради изтекли визи. Там се пробвали да ги вербуват в съветската войска, заплашвайки, че ще бъдат експулсирани. За това оповестява съветската секция на ВBC, написа Каспаров.Ру.

Правозащитниците разполагат и с неуспорими доказателства, че управляващите в Русия се пробват да набират мигранти, които да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Според събеседника на изданието, който публицистите назовават Авад, той е отпътувал за Русия от Сомалия в края на юли 2023 година Първоначално се е опитал да пресече границата на Полша с Беларус, само че не съумял. След това отишъл в Санкт Петербург, с цел да се опита да стигне до Финландия. По това време обаче визата му към този момент била изтекла.

Мъжът е арестуван на път за финландската граница. Съдът е постановил експулсирането му от Руската федерация. След което е изпратен в Центъра за краткотрайно задържане на непознати жители към Министерството на вътрешните работи в Петрозаводск. Там пристигнали „ хора в униформа “ и предложили на Авад и още 11 души да „ работят за съветската страна “, с цел да избегнат депортирането. Тези хора споделят, че им е била препоръчан едногодишен контракт „ за образование и други варианти, както и прилична заплата и здравни услуги “.

Авад отбелязва, че всички чужденци, които са се съгласили да подпишат такива контракти, са били отведени под военна защита в палатков лагер на границата с Украйна. Когато чужденците са разбрали къде са попаднали, са се отказали от договорите. Но са пробвали да ги сплашат. Седмица по-късно обаче им съобщили, че договорите им ще бъдат прекъснати и ще бъдат върнати в центровете за краткотрайно задържане, след което ще ги депортират от Русия.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР