Солвей Соди през следващата година започва строителство на нова инсталация

...
Солвей Соди през следващата година започва строителство на нова инсталация
Коментари Харесай

Солвей Соди планира изграждане на крупна инсталация, използваща алтернативни горива

" Солвей Соди " през идната година стартира строителство на нова апаратура за термична обработка на различни горива. Компанията, посредством дъщерната си новосъздадена компания " Девня Енерджи ", внесе писмо за капиталово желание в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна за създаване на апаратура за произвеждане на пара, която ще употребява различни горива в завода си за калцинирана сода в Девня. Това стана ясно от думите на изпълнителен шеф на " Солвей Соди " и общоприет управител на Група " Солвей " за България Спирос Номикос по време на представянето на плана.

Съоръжението ще замести сегашната апаратура за пара, която употребява вносни твърди горива. Този план е следващата стъпка в устойчивото развиване на завода за калцинирана сода, както и ще бъде една от най-големите индустриални вложения в България за последните 20 години.

Новата апаратура в Девня ще употребява различни горива от авансово третирани неопасни локални боклуци и/или биомаса, като по този метод ще размени твърдите горива с устойчиви, локални, непрекъснато генериращи се възобновими запаси.

Ще се употребяват минимум 300 000 тона депонирани боклуци годишно, като по този метод се заобикаля повишаване на общинските депа в района и обвързваните с тях излъчвания на метан. Потенциалното потребление на отпадна биомаса от локални източници ще понижи в допълнение излъчванията и оперативните разноски на земеделските производители.

Инвестицията, която по предварителни калкулации се планува да бъде към 350 млн. лв., ще дава отговор на най-строгите европейски стандарти за непорочност на въздуха и ще способства за забележителното понижаване на излъчванията от въглероден диоксид на завода.

Очаква се и финансова поддръжка от страната посредством дотации, предоставени от специфичен европейски фонд за рационализация, като занапред следва процедурата да се задейства.

Изграждането на новата апаратура е значима стъпка от уговорката на компанията за преустановяване потреблението на твърди горива и понижаване на въглеродните излъчвания, което ще спомогне за енергийната самостоятелност на България, показаха още от управлението на компанията.
 Плановете на
Как най-големият производител на калцинирана сода в Европа опазва околната среда (в България)

С към този момент настоящия соларан парк от 4 MW конфигурирана мощ в Провадия, се реализират годишни спестявания на въглероден диоксид от 6000 тона
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР