Солун. Сътрудничеството в областта на сигурността и енергетиката са част

...
Солун. Сътрудничеството в областта на сигурността и енергетиката са част
Коментари Харесай

„Локално“ : В Солун ще се проведе четиристранна среща на външните министри на България, Македония, Гърция и Албания

Солун. Сътрудничеството в региона на сигурността и енергетиката са част от тематиките, които министрите на външните работи на България, Македония, Гърция и Албания ще обсъдят в границите на двудневна среща в Солун, оповестява скопското електронно издание „ Локално “ .
Двудневната среща, която започва в сряда, 4 октомври, е проведена по самодейност на първия посланик на Атина Никос Кодзиас. Тя е втората в подобен формат, която се привиква в границите на напъните на гръцката дипломация за подсилване на районната непоклатимост и трансграничното съдействие сред прилежащите страни от южната част на Балканите. Събитието ще бъде с по-широк дневен ред и съставлява продължение на последните контакти на Кодзиас с сътрудниците си Никола Димитров, Дитмир Бушати и Екатерина Захариева, осъществени в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.
Целта на дипломатическата среща е да бъде доказано институционалното съдействие сред четирите страни, които би трябвало да вземат решение въпроси от региона на сигурността и битката против екстремизма, тероризма и радикализацията. Страните са и измежду по-сериозно засегнатите от бежанската рецесия в Европа, последствията от която към момента се усещат. Ето за какво в Солун министрите ще обсъдят опциите за подготовка на обща позиция за решение на тези въпроси въз основа на европейските полезности и добросъседските връзки.
Освен външните министри, в делегациите са включени и тези на енергетиката.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР