Соломенският съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски

...
Соломенският съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски
Коментари Харесай

Руски сержант получи доживотен затвор за убит украинец -

Соломенският съд в Киев осъди на пожизнен затвор пленения съветски сержант Вадим Шишимарин, упрекнат в убийството на граждански жител в Сумска област , заяви Би Би Си. Той е първият съветски боец, изправен пред украински съд от началото на нашествието.

Произнасянето на присъдата лиши по-малко от час. Сержантът е съден по член " Нарушаване на законите и обичаите на войната " (част 2 от член 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

21-годишният Шишимарин е първият съветски боен, изправен пред съда по обвинявания във военни закононарушения след нахлуването на съветски войски в Украйна. Той е упрекнат в убийството на Александър Шелипов, 62-годишен гражданин на село Чупаховка. Още по време на първото правосъдно съвещание сержантът се призна за отговорен.

Според обвиняването събитията от 28 февруари са се развили по следния метод: покрай село Гринченково украинските военни са разрушили конвоя, в който е пътувал Шишимарин, след което той и още четирима съветски бойци са взели колата на един от цивилните и са я подкарали към границата.

По пътя виждат Шелипов да приказва по телефона и боен на име Пуфаков подрежда на Шишимарин да убие индивида, с цел да не ги издаде на украинските бойци. Шишимарин го прострелва няколко пъти с автомат, а Шелипов умира от патрон в главата на няколко десетки метра от вкъщи си.

Още откакто Шелипов е погубен, автомобилът, в който се намира Шишимарин, е обстрелван и скоро той и още трима бойци вземат решение да се предадат.

Адвокатът на Шишимарин - Виктор Овсянников, упорства пред съда, че сержантът се е поддал на натиска на двама души, които той счита за свои командири, и е спазил разпоредбите на съветските въоръжени сили. Според бранителя 21-годишният боец е извършил официално заповедта, надявайки се, че няма да уцели индивида.

Според описа на самия Шишимарин, когато чул заповедта на началника си, той се поколебал и не стрелял. След това към него се доближил различен боец ( " незнаен " ), който почнал да му крещи и да го притиска да стреля, тъй като в противоположен случай ще бъдат в заплаха.

" Не желаех да го умъртвявам. Стрелях, с цел да се махне от мен ", споделя Шишимарин пред съда.

В късото си последно изказване той се извинява на вдовицата на Шелипов.

" Искрено се разкайвам за това, което направих. По това време бях нервозен, водеха се боеве и не желаех да умъртвявам, само че се случи... Впоследствие разбрах, че е по-добре да се предам ", споделя той.

Вдовицата Катерина Шелипова декларира пред съда, че желае Шишмарин да бъде наказан на пожизнен затвор, само че не би възразила и против размяната му с украински военнослужещи от " Азовстал ".

Шишимарин е родом от Уст-Илимск, Иркутска област. Служи като пълководец на поделение в 4-та танкова дивизия " Кантемиров " в Московска област.

Руското министерство на защитата не е коментирало обстановката с Шишимарин, като се стимулира с неналичието на информация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР