Соларната индустрия се задъхва без хора. За целта са нужни

...
Соларната индустрия се задъхва без хора. За целта са нужни
Коментари Харесай

Соларната индустрия се задъхва без хора

Соларната промишленост се задъхва без хора. За задачата са нужни няколкостотин хиляди квалифицирани служащи през идващите няколко години. Целта е промишлеността да продължи да се развива, демонстрира отчет.

Според разбора на авторитетната европейска бизнес организация “Солар Пауър Юръп ” (Solar Power Europe – SPE) в Европейски Съюз секторът е основал еквивалента на 648 000 работни места. Това са хора, които работят на цялостно работно време до предходната година. Това става  най-много в дейностите, свързани с инсталирането и монтажа.

Оценката на SPE е, че “ако взривът на слънчевата сила продължи ” до 2027 година, ще са нужни общо 1,2 млн. служащи. Това са съвсем два пъти повече от броя им през 2023 година Най-голямо търсене на квалифицирани служащи има в Германия. Това се показва още в отчета.

Ето какви служащи се търсят

Сред другите служащи най-голяма е потребността от строителни служащи за монтаж, както и от проектанти и електроинженери, сочи анализът. SPE е основана в Брюксел и е европейска неправителствена асоциация представляваща 300 компании и национални асоциации.

Соларната промишленост е загрижена, че неналичието на квалифицирани служащи може да се трансформира в спънка за бързия напредък.

“Твърде малко чиновници във ВЕИ бранша значи, че не могат да бъдат осъществени задоволително планове ”, сподели Санда Божич, управител човешки запаси в “БайВа ” (BayWa). Това е огромен разработчик на планове за слънчеви централи с клонове в 31 страни и централа в Мюнхен.

Миналата година, съгласно отчета на SPE, Полша е имала най-вече чиновници, заети в бранша на слънчевата сила. Те са  с малко под 147 000 еквивалента на цялостен работен ден, следвана от Испания със 103 000 и Германия с малко под 96 000.

В Германия откривателите чакат да има повече от 210 000 еквивалента на цялостен работен ден през 2027 година

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР