Софтуерът за асистент на водача на Tesla Inc няма да

...
Софтуерът за асистент на водача на Tesla Inc няма да
Коментари Харесай

Tesla няма да получи одобрение за автомобили с автопилот

Софтуерът за помощник на лидера на Tesla Inc няма да получи утвърждение от регулаторните органи през 2022 година, съобщи основният изпълнителен шеф Илон Мъск в коментар. Това демонстрира, че компанията към момента не е в положение да убеди управляващите, че нейните коли могат да се ръководят без човек зад кормилото, съобщи Ройтерс.

Tesla продава софтуерна добавка на стойност 15 000 USD, наречена " Full Self-Driving " (FSD), която разрешава на колите му да сменят лентите и да паркират самостоятелно. Това добавя общоприетата му функционалност " Автопилот ", която разрешава на колите да ръководят, форсират и стопират в границите на лентите си без намесата на лидера.

Въпреки това колите към момента би трябвало да се ръководят с човешки контрол. Напълно самостоятелно транспортно средство ще изисква регулаторно утвърждение.

Мъск съобщи в диалог след доклада за приходите, че всички консуматори на FSD в Северна Америка ще получат актуализирана версия в края на годината. Toй добави, че въпреки колите му да не са подготвени да няма никой зад кормилото, на водачите ще се постанова рядко да допират контролните уреди.

" Автомобилът ще може да ви води от вкъщи ви до работата ви, до дома на приятеля ви, до магазина за хранителни артикули, без да докосвате кормилото ", сподели той.

" Отделен въпрос е дали ще получи утвърждение от регулаторните органи ", добави той.

Мъск сподели също, че Tesla се надява да даде актуализация на FSD през 2023 година, с цел да покаже на регулаторните органи, че автомобилът е доста по-безопасен от средностатистическия човек.

" Мъск открива опцията Tesla да има по-труден път към утвърждението на FSD, като се има поради засиленият надзор от страна на NHTSA и други ", сподели Крейг Ъруин, анализатор в Roth Capital.

Регулаторите на автомобилната сигурност от дълго време са в пререкания с Tesla поради нейните отчасти автоматизирани системи за шофиране. От 2016 година насам Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) е почнала 38 специфични следствия на произшествия с присъединяване на коли Tesla, довели до 19 смъртни случая, като се ревизира дали софтуерът е бил фактор.

" В превод: Напрежението сред NHTSA и Tesla ще спадне в края на годината и Tesla ще продължи напред ", сподели Джийн Мънстър, ръководещ сътрудник във компанията за рисков капитал Loup Ventures, която има акции на Tesla.

Назоваването на софтуера на Tesla също провокира неразбиране, като автомобилният производител беше упрекнат от транспортния регулатор на щата Калифорния във подправена реклама, тъй като функционалностите не обезпечават цялостен самостоятелен надзор на автомобила.

На уеб страницата на Tesla се споделя, че двете технологии " изискват деен контрол от страна на лидера ", с " изцяло деликатен " лидер, чиито ръце са на кормилото, " и не вършат автомобила самостоятелен ".

Някои анализатори обаче настояват, че главният проблем на Tesla не са регулаторите, а самият програмен продукт, като се има поради сложността на самостоятелното ръководство.

" Препятствието е в технологията. Не става въпрос за утвърждението на тази технология ", сподели Брайънт Уокър Смит, професор по право в Университета на Южна Каролина.

Tesla неведнъж не е постигала самоналожените цели за реализиране на цялостна дарба за самоуправление на своите коли - функционалност, която съгласно Мъск в последна сметка ще се трансформира в " най-важния източник на доходност за Tesla ". 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР