Софийският университет Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че

...
Софийският университет Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че
Коментари Харесай

София потъна в скръб! Почина млад уважаван доцент от Софийския университет

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ с надълбоко огорчение оповестява, че на 6 юни 2022 година умря доцент доктор Христо Петков Стоев от Философския факултет.

Със своите ерудирани и задълбочени изявления доцент Христо Стоев бързо получи признанието на философската общественост в България за един от най-проникновените познавачи на трансценденталната философия на Имануел Кант.

Христо Стоев е роден на 24 юли 1973 година в град Бургас. Средно обучение получава във Френската езикова гимназия в същия град. През 1997 година приключва компетентност Философия в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

От 1999 година до 2003 година е докторант по Философия на Новото време в Софийския университет, където през 2003 година пази дисертация на тематика Проблемът за вътрешното осезание в теоретичната философия на Кант.

През 2003 година е на специализация в Университета в Хайделберг със стипендия на Германската работа за научен продан (DAAD). В интервала 2003-2005 година е хоноруван помощник по Немска класическа философия и Философия на Новото време в катедра История на философията във Философски факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

От 2004 година е помощник по философия в Хуманитарния департамент на МГУ „ Свети Иван Рилски “, където през 2010 година е определен за доцент. От 2016 година е доцент в катедра Философия на Софийския университет.

Доц. Христо Стоев е член и съосновател на Института за българска философска просвета (ИБФК), взе участие в публицистичната гилдия на списание Български метафизичен обзор и в публицистичната гилдия на електронното списание за философия и просвета Philosophia.bg.

Автор е на четири монографии: Кант и казусът за вътрешното осезание (2005), Понятията в „ Критика на чистия разсъдък “ на Кант (2010), Евдемонии (2015), Откъм невъзможността на една трансцендентална антропология (2017) и над двадесет публикации и студии. Съавтор е в четири учебника по философия.

Като персона доцент Христо Стоев изпъкваше със своята нематериалност, добрина, тактичност, богата просвета, притежаване на няколко езика (френски, немски, британски, руски), акуратен и елегантен жанр на писане. Широтата на неговите духовни ползи и забележителната му феноменологична сензитивност са добре забележими в неговия блог, който се радва на известност и самопризнание измежду неговите сътрудници и студенти.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР