Софийският районният съд потвърди глобата от 5,1 милиона лева, наложена

...
Софийският районният съд потвърди глобата от 5,1 милиона лева, наложена
Коментари Харесай

Съдът потвърди глоба от 5.1 млн. лв. на НАП заради теча на лични данни

Софийският районният съд удостовери санкцията от 5,1 милиона лв., наложена на Националната организация за приходите от Комисията за отбрана на персоналните данни.

Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.

Санкцията бе наложена за изтеклите данни при хакерската офанзива през 2019 година

Решението на Софийския областен съд предстои на обжалване.

Делото беше заведено от Комисията за отбрана на персоналните данни, която установи, че приходната организация е бездействала във връзка с заплахата от приключване на персонални данни, напомня „ Сега “.

Национална агенция за приходите с изключение на, че апелира милионната санкция, не се съгласи и с издадените наставления, с които да усъвършенства сигурността си.

Спорът сред КЗЛД и Национална агенция за приходите стигна и до административния съд в София, който анулира напълно 3 и отчасти 2 от общо 20-те наложителни ограничения, които би трябвало да извърши организацията, с цел да не се повтори повече обстановката от 2019 година, когато обществено бяха публикувани ЕГН на над 5 млн. български жители.

В същото време е формирано и наказателно дело, което обаче буксува. По него обвинени притежателят на компанията за киберсигурност „ ТАД Груп “ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков са упрекнати за кибертероризъм.

Обвинителният акт обаче беше върнат от съда на прокуратурата за ремонти.

Течът на данни стана на 15 юли 2019 година, когато стана ясно, че от масивите на Национална агенция за приходите са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица – 4 104 786 живи български и непознати жители, и 1 989 598 умряли.

Малко по-късно бяха задържани Търговският шеф на сдружението Георги Янков беше притеглен към наказателна отговорност за подбуждане към хакерската офанзива.

Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното произвеждане против него беше прекъснато заради липса на доказателства.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР