Софийският районен съд отхвърли пет иска по гражданско дело на

...
Софийският районен съд отхвърли пет иска по гражданско дело на
Коментари Харесай

Съдът отхвърли искове срещу бившия министър Ангелов, свързани с COVID ваксинацията

Софийският областен съд отхвърли пет желае по гражданско дело на Българския хелзинкски комитет (БХК) против Министерски съвет и проф. Костадин Ангелов, в качеството му на министър на опазването на здравето, по отношение на имунизацията за COVID-19, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението, което е постановено на 7 ноември, предстои на обжалване пред Софийски градски съд. Делото беше заведено през 2021 година

Единият иск на БХК е да бъде открито, че приемането на Националния проект за имунизиране против COVID-19 в Република България на 07.12.2020 година, в който възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с съпътстващи хронични болести са сложени като група с невисок приоритет, съставлява нарушаване на възбраната за директна дискриминация във връзка с тях по признаците „ възраст “ и „ увреждане “. Съдът е отхвърлил и желае за непряка дискриминация посредством така наречен „ зелени коридори “ за имунизиране.

Другият отритнат иск е, че Ангелов е направил директна дискриминация по признаци „ възраст “ и „ увреждане “, като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с съпътстващи хронични болести, както и че е направил непряка дискриминация.

Последният отритнат иск е за наказание на ответника Министерски съвет на Република България да прекрати нарушаването, като промени Националния проект за имунизиране против COVID-19 в Република България, приоритизирайки възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с съпътстващи хронични болести, както и да се въздържа от по-нататъшни нарушавания.

„ Никога и по никакъв метод не бих си разрешил да дискриминирам която и да е било група от популацията за сметка на друга “, написа в профила си във фейсбук Костадин Ангелов, във връзка решението на съда. Той добавя, че като доктор има вяра, че всеки човек е скъп, а всеки човешки живот е скъп.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР