Софийският районен съд е отхвърлил иска на бившия народен представител

...
Софийският районен съд е отхвърлил иска на бившия народен представител
Коментари Харесай

Съдът: Тошко Йорданов не е клеветил Татяна Дончева за „500К“

Софийският областен съд е отхвърлил желае на някогашния депутат и водач на „ Движение 21 “ Татяна Дончева против зам.-председателя на „ ИТН “ Тошко Йорданов, оповестява „ Сега “.

До делото сред политиците се стигна, откакто Йорданов упрекна Дончева, че е предложила рушвет на народен представител от неговата партия, с цел да получи поддръжка за вероятно държавно управление в 46-тото Народно заседание.

Става дума абсурда „ 500К “, който стартира от изявление на Тошко Йорданов по БНР преди година, в което той описа, че Дончева се е срещнала с някогашния министър на спорта Радостин Василев в офиса на адвокатската му адвокатска фирма. По делото като очевидец се явява и самият Василев. Той споделя, че сега, в който говорили за това дали той може да убеждава депутати да гласоподават срещу волята на партията, тя си драскала на едно листче. Върху него имало имена, имало и някакви рисунки и една цифра, които ищцата изписала пред него. Вербално нищо не била коментирала и не му била предложила рушвет. От невербалните дейности ставало ясно обаче, че това листче има някаква цел. Василев единствено дал отговор, че това няма по какъв начин да се случи и че Дончева е объркала мястото.

Радостин Василев акцентира пред съда още, че в изявлението си Тошко Йорданов споделя само неговата интерпретация на това, което той му е споделил. Отбелязва също, че в обществените си изяви в нито един миг не е твърдял, че му е предлаган рушвет. Споделя обаче, че 99% от хората биха го възприели по този метод.

Татяна Дончева от своя страна твърди пред съда, че се е почувствала афектирана от определенията „ измамник “ и „ извънредно неугледен политически човек “, както и „ неточен човек, меко казано “, които е направил Тошко Йорданов. Според показанията на очевидец, Дончева се е почувствала омерзена от обстоятелството, че излиза информация, че се пробва да дава рушвет и да разцепва парламентарната група на друга политическа партия. Заради прочувственото ѝ положение даже се наложило да взема хапчета. Друг очевидец в нейна отбрана пък споделя, че тя му е споделяла, че това, че е предложила рушвет, че я упрекват в корупция било безусловно обидно и неясно за нея, тъй като тя в никакъв случай не се била занимавала с корупция.

В последна сметка Софийският областен съд отхвърля желае. В претекстовете арбитър Радмила Миразчийска намира, че доколкото свидетелските показания на Радостин Василев са вътрешно непротиворечиви и по делото не е събрано нито едно доказателство, което да ги опровергава, то следва да им даде религия и да одобри, че изложените от ответника обстоятелства в изявлението дават отговор на обективната реалност. „ Изнесените в процесното изявление обстоятелства и използвани изрази не са били самоцелни, да обиден достойнството и положителното име на ищцата, а са целели да осведомят обществото по въпрос от публичен интерес, обвързван с социална персона, заемаща обществена роля и да се създадат заключения от позиция на дължимото и демонстрирано политическо държание “, споделя съдията.

Съдът намира още, че изявленията на Йорданов съставляват оценка на политическите качества на ищцата и въпреки изразите, които са употребявани да наскърбяват, шокират и тормозят, това не съставлява противоправно действие, защото свободата на словото е в „ основите на демократичното общество и едно от базовите условия за неговия напредък и реализацията на всеки обособен човек “.

„ Без подозрение в съответния случай дадената оценка е отрицателна и употребяваните изразни средства надвишават положителния звук и директно засягат съответно лице, само че доколкото името на ищцата е упоменато по отношение на оценка на нейната професионална активност като политик не е налице противоправно държание “, показва още съдията в решението си.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР