Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия ректор на

...
Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия ректор на
Коментари Харесай

От последните минути: Оправдаха академик Ваньо Митев по всички обвинения

Софийският градски съд оправда по всички обвинявания някогашния ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и основния секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев, заяви в. Труд.

Прокуратурата искаше 6 години затвор за Митев и 3 година условна присъда с 5 година изпитателен период за Алексеев. Държавното обвиняване настояваше и да бъде наложена възбрана да заемат отговорно служебно състояние в системата на образованието. Двамата са подсъдими за занемареност, неизгодни покупко-продажби, които са довели до вреди за Медицинския университет и за противозаконен банкет на задгранични студенти.

Защитата на някогашния ректор уточни, че обвиняванията са неразбираеми, фактологията е сбъркана изначално в обвинителния акт, а дейностите на Митев и Алексеев били напълно съобразени със закона. Адвокат Димитър Вълков акцентира, че всичко, което Митев е направил, е благородно в името на висшето обучение в България, което имало потребност от интернационално показване.

Акад. Митев беше упрекнат за това, че умишлено е позволил Алексеев да извърши закононарушение по работа като е разрешил 146 чужденци да бъдат записани да следват медицина, без да са държали наложителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали доста по-малко за образование и от това университетът е ощетен с 1,1 млн. лева Другото обвиняване за някогашния ректор беше, че не е упражнил задоволително надзор върху Алексеев, в резултат на което от подписани контракти от някогашния основен секретар са настъпилищети за 290 000 лв. за университета.

Митев изясни, че с дейностите си е целял да увеличи и виталния стандарт на чиновниците, а ревюто в Лондон за показване на Медицинския университет, за което прокуратурата го упреква, е донесло величествен триумф.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР