Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на Васил Божков,

...
Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на Васил Божков,
Коментари Харесай

Прокуратурата изнесе в съда данни за връзки на Божков с Пригожин

Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на Васил Божков, оповестява Българска национална телевизия.

По-рано през днешния ден прокуратурата изиска непрекъснат арест по отношение на предприемача, който над три години и половина се укриваше в чужбина, по, от което в действителност започнаха проблемите на Божков с правораздаването.

В правосъдната зала прокурор Ангел Кънчев изнесе данни за връзки на Божков с Русия и починалия водач на " Вагнер " Евгений Пригожин.

" От компютър с е-поща на Васил Божков излиза наяве, че обвиненият е имал бизнес връзки с съветския жител Евгений Пригожин и редица други съветски жители, глобени след анексията на Крим ", уточни той.

По негови думи предприемачът поздравил Руската федерация с присъединението на Крим през 2014 година и изразил предпочитание да влага там.

Държавното обвиняване твърди, че Божков имал 51% от хазартна компания в Крим, която била непосредствено обвързвана с Евгений Пригожин.

Божков се изправи пред съда 24 часа след , написа БНР. 

По т.нар. " хазартно дело " през януари 2020 година бяха арестувани няколко души, в това число и някогашен началник на към този момент

Вчера, откакто дойде с постоянен нискотарифен полет от Дубай и след къс обзор в Министерство на вътрешните работи болница, където персонално и в наличието на юриста му Георги Гатев му е било повдигнато обвиняване, по което се желае и непрекъснатият арест, че компаниите му не са плащали до 2020 година налози за 700 милиона лв. - така наречен "
хазартни такси ", което е ощетило държавния бюджет.

Снощи на Васил Божков е било повдигнато и второ обвиняване - за подбуждане за четири убийства , едното от които е обвързвано с през 2015 година
 Няколко часа разпитваха Васил Божков в прокуратурата
Няколко часа разпитваха Васил Божков в прокуратурата

Не е ясно дали ще бъде пожелан арест на някогашния
хазартен необут

По предварителна информация макар настояването на отбраната му и по него да има изговаряне още през днешния ден на съда, п рокуратурата има намерение да държи това обвиняване в запаса и ако през днешния ден бъде отхвърлено настояването за постояянен арест, да се внесе ново искане - към този момент по престъпното дело.

Вчера от екипа на предприемача дадоха обещание той да откри метод да разяснява завръщането и обвиняванията си, като евентуално това ще стане във Facebook. Божков обаче не би трябвало да има достъп до обществената мрежа, до момента в който е в ареста.

Освен, че към този момент е обвинен, предприемачът е свикан и като очевидец по делото против Бойко Борисов, пиара на ГЕРБ Севдалина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов.

Божков твърди, че е, като парите е желал Горанов, а ги е взимала Арнаудова. Бившият министър председател отхвърли тези изказвания. Иначе, предишния март за 24 часа.

Разследването обаче беше прекъснато, тъй като беше водено от незапознат орган, а след това

Дело образува Софийската градска прокуратура, която до този миг не можеше да разпита Васил Божков, защото той беше в Дубай.

Кога предприемачът ще бъде разпитан, зависи от решението за мярката му за неотклонение.
 Васил Божков задържан на VIP-а на летище Обновена
Васил Божков задържан на VIP-а на летище " София "

От прокуратурата прецизираха, че е арестуван за 72 часа

По предварителни данни в призовката му има няколко дати.

Днес в правосъдната зала настояването за най-тежката мярка ще поддържа някогашният спецпрокурор Ангел Кънев. Преди време той се оплака, че е бил заплашван с ликвидиране, а съмненията бяха ориентирани точно към Васил Божков поради оповестена във Facebook фотография на магистрата, до момента в който се е разхождал.

Междувременно в. " Сега " заяви, че прокуратурата е прекратила едно от делата против Божков, а точно за следствието за опит за държавен прелом - закононарушение против републиката. Постановлението за прекратяването на четиримата наблюдаващи прокурори е от 1 юни тази година.

Досега държавното обвиняване не е съобщавало за решението си да приключи делото, стартирано през юли 2021 година Вчера прокуратурата обясни, че на Божков ще бъдат предявени обвиняванията по три каузи, само че не посочи защо са. Срещу предприемача обаче имаше общо четири наказателни производства - така наречен хазартно дело за неплащането на такси, делото за подбуждане на четири убийства, дело, обвързвано с антиките му, и това за закононарушението против републиката.
 Бойко Борисов: Пасажери доста...
Бойко Борисов: Пасажери доста...

Надяваме се Васил Божков да си реши проблемите с правосъдието

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР