Софийският градски съд даде ход на делото срещу двамата квестори

...
Софийският градски съд даде ход на делото срещу двамата квестори
Коментари Харесай

Квестори на КТБ ще отговарят пред съда

Софийският градски съд даде ход на делото против двамата квестори от КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които са упрекнати в занемареност в изключително огромни размери. Обвинението касае няколко депозита, чийто лихви са били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ). Престъпленията касаят интервала от август 2014 година до януари 2015 година Заседанието всъщност е планувано за 19 септември.

БГНЕС напомня, че На 10 май 2018 година, Софийска градска прокуратура (СГП) притегли към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Станислав Л. и Елена К. са упрекнати, по тази причина, че в интервала 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на член 93, т. 1, б. Б от Наказателен кодекс – квестори при „ Корпоративна комерсиална банка “ АД, в съучастничество, съзнателно, при изискванията на продължавано закононарушение, не са положили задоволително грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали обилни вреди в размер на 1 070 383,83 лева за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Двамата обвинени съзнателно са разпоредили осчетоводяване на предварителното преустановяване на 9 броя контракти за самостоятелни срочни депозити с фаворизиран настоящ годишен лихвен %, в резултат на което депозитите били трансферирани за погашение към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тези им дейности са в нарушаване на член 5, алинея 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, съгласно който „ Не се изплащат обезпечените размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклоняване от оповестените от банката условия, които тя е длъжна да ползва към своите инвеститори “. Спрямо двамата обвинени е взета мярка за неотклонение „ подписка “.

Ако бъдат приети за отговорни, Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказване отнемане от независимост от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и отнемане от право да заемат избрана социална или държавна служба и право да упражняват избрана специалност или активност. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР