Софийският апелативен съд (САС) призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра

...
Софийският апелативен съд (САС) призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра
Коментари Харесай

Съдът призна Царя за собственик на Врана - slava.bg

Софийският апелативен съд (САС) призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са притежатели на парка и двореца „ Врана “ и отхвърли претенциите на страната,.

Решението е второто в този смисъл, откакто предходната година Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно одобри, че така наречен Царска Бистрица е благосъстоятелност на наследниците на някогашните български монарси (повече виж тук). Именно тогава Върховен касационен съд обърна практиката, откакто преди този момент дъpжaвaтa беше приета за притежател на “Kpичим”, “Ситняково” и “Саръгьол” и нa бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй “Bpaнa”.

Пробивът пристигна, защото по делото за „ Царска Бистрица “ Върховен касационен съд за първи път почете настояването на отбраната на Сакскобургготски да бъде запитан Конституционният съд (КС) какъв е резултатът от решението му, с което през 1998 година разгласи за противоконституционен Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). Конституционен съд се произнесе и одобри, че закони като него би трябвало да се смятат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 година

Държавата твърди, че е придобила двореца „ Врана “ на три учредения. И трите са отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик).

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР