Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имущество

...
Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имущество
Коментари Харесай

САС прекрати делото за конфискация срещу Бисеров, въпреки законова промяна

Софийският апелативен съд (САС) приключи делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лева против Христо Бисеров и фамилията му, откакто одобри, че гласуваните от Народното събрание незабавни законодателни промени, с които категорично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, опонират на правото на Европейския съюз (ЕС). Това оповестява в собствен материал профилираният уебсайт lex.bg.
В претекстовете на съда написа, че  Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ) в частта му за конфискацията опонира на Директива 2014/42/ЕС за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз и по тази причина съдът взема решение да приложи европейското право. В случая с Бисеров закононарушение няма, защото беше оневинен за данъчни и валутни закононарушения, а обвиняванията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.
За да приключи производството против Бисерови, Апелативният съд цитира и член 4 от Директивата, в който се споделя, че държавите-членки вземат ограничения, с цел да могат да правят конфискация на имущество, при изискване че има влезнала в действие неоправдателна присъда за осъществено закононарушение. Дори и в наредбите за " разширена конфискация " в директивата се споделя, че тя се ползва във връзка с имуществото на " наказаното лице ", като са изброени и закононарушенията, за които би трябвало да е наказано.
Уникалното в тази ситуация е, че на първа инстанция съдът също приключи делото против Бисеров, поради което беше изменен ЗПКОНПИ. Сега обаче, въпреки да има смяна, и на втора инстанция обстановката е същата. А също така, КПКОНПИ би трябвало да заплати 51 900 лв. разходи на Бисеров и фамилията му, тъй като Бисеров е платил за юристи 9900 лв., брачната половинка му Мария – 25 000 лв., а доведеният му наследник Ивайло Главинков – 17 000 лв..
Срещу Мария Бисерова и Ивайло Главинков има още едно дело за конфискация, което е още в Софийския областен съд (СОС). Искът на КПКОНПИ по него е за над 4 млн. лв. и той също е резултат от прекратеното към този момент обвиняване в пране на пари против Бисеров и Главинков. Преди 3 години съдът приключи делото за конфискация против Главинков и майка му, а определението беше доказано от Апелативния съд, само че Върховен касационен съд възобнови делото тъкмо поради смяната в закона.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР