Софийският апелативен съд отложи делото за екстрадицията в Румъния на

...
Софийският апелативен съд отложи делото за екстрадицията в Румъния на
Коментари Харесай

Отложиха делото за екстрадиция в Румъния на Елена Удря

Софийският апелативен съд отсрочи делото за екстрадицията в Румъния на Елена Удря. Причината - превод на документи, желани от румънските управляващи по случая, които са пристигнали по-малко от 24 часа преди днешното съвещание.

Магистратите взеха решение още, че няма съображение за смяна на мярката за неотклонение " задържане под стража ", наложена на румънката преди повече от месец.

Според съда към момента не е надхвърлен рационалният период за разглеждане на делото за нейната екстрадиция и при опция за скорошно решение на случая, изменение на мярката не е обосновано. В допълнение съдиите показаха, че все още не е известно дали Елена Удря продължава да има подписан контракт за наем в България, с цел да разполага с място, на което би могла да обитава при положение, че напусне следствения арест.

" В момента в България е най-сигурното място за мен ", съобщи тя пред съда.

Бившата румънска министърка беше задържана у нас при започване на април. Тя е наказана на 6 години затвор за корупция. Окончателната присъда на Удря е прочетена от Върховния съд в Букурещ през днешния ден. По същото време Елена Удря е била в България и след издаването на заповед за влезнала в действие присъда е задържана.

Елена Удря е близка до някогашния румънски президент Траян Бъсеску. Била е районен министър и министър на туризма в Румъния. Била е и кандидат-президент в северната ни съседка през 2014 година Делото, по което е наказана за корупция, е за случай от 2011 година. Тогава в качеството си на министър е сключила контракт за услуги с компанията на Рудел Обрежа за реклама на страната по време на публични боксови срещи на известния боксьор Лучиан Буте. По това време Обрежа е ръководител на Федерацията по бокс в Румъния.

Първоначално Върховният касационен съд на Румъния осъди дефинитивно Удря през 2019 година. Няколко дни преди присъдата обаче Удря напуща Румъния и е арестувана в Коста Рика. За два месеца е арестувана в ареста, само че Конституционният съд анулира присъдата и дава право да се желае отменяне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР