Софийският апелативен съд осъди Валери Симеонов да плати по 8000

...
Софийският апелативен съд осъди Валери Симеонов да плати по 8000
Коментари Харесай

Апелативният съд осъди Валери Симеонов за оклеветяване на журналисти

Софийският апелативен съд осъди Валери Симеонов да заплати по 8000 лв. обезщетение на публицистите Венелин Петков и Антон Хекимян за оклеветяването им в ефирен ефир. Делото против водача на НФСБ бе заведено в миг, в който той бе водеща фигура в ръководещата коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти “.

През февруари 2020 година водещата тематика в медиите беше прокурорската акция против Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически представител на ръководещата коалиция против Божков и лотарията му беше точно Валери Симеонов, а бТВ бе телевизия с остра позиция към ръководството на кабинета " Борисов 3 ".

На 11 февруари 2020 година тогавашният народен представител от " Обединени патриоти " Валери Симеонов гостува в утринния блок по Българска национална телевизия. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой подкупен политик от абсурда, а Симеонов внезапно обръща тематиката към телевизионните водещи. Журналистиката от Българска национална телевизия го пита дали той знае за подкупен ефирен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: " Ама в действителност ли не знаете? "

Следва обяснението му: " Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена приказвам. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви приказва: " Ма що казвате имена на мои сътрудници? "

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзив в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане против депутата.

“Внушението и смисълът на тези реплики от страна на ответника (Валери Симеонов) е, че има корумпирани публицисти и в случай че тя не знае за такива, той ѝ споделя, че такива са точно ищците по делото. С тези си изявления ответникът е преписал (правилното е “приписал “ – б.р.) закононарушение на двамата публицисти изразяващо се в това, че против персонална изгода или полза съзнателно не са дали публичност на подаден им от трето лице сигнал за осъществявани закононарушения и не са сезирали прокуратурата за тази информация “, се споделя в решението на САС.

В същото време по делото не са събрани данни, нито има изказвания, че публицистите са приети за отговорни за осъществяване на корупционни дейности.

Пред съда Сименов оспорва изказванието, че е споделил по адрес на двамата, че са " корумпирани телевизионни водещи ". Той изяснява, че не е изричал към тях в действителност изказвания, а само своето персонално оценъчно мнение. Симеонов се базира на правото на независимост на изложение, която е предпазена от българската конституция и Европейската спогодба по правата на индивида.

Софийският апелативен съд напълно удостоверява решението на първата инстанция, че Валери Симеонов е оклеветил двамата публицисти, като им е приписал осъществяването на корупционно закононарушение. Решението може да се апелира пред Върховния касационен съд.

" Корупция по смисъла на този закон е налице, когато вследствие на заеманата висша обществена служба лицето злоупотребява с власт, нарушава или не извършва служебни отговорности за директно или индиректно добиване на неследваща се материална или нематериална полза за себе си или за други лица “, припомня апелативният съд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР