Софийският апелативен съд намали наполовина обезщетението, което прокуратурата е осъдена

...
Софийският апелативен съд намали наполовина обезщетението, което прокуратурата е осъдена
Коментари Харесай

АФЕРАТА ``ЗЛАТНО ПАТЕ``: Съдебна деловодителка Малинова осъди прокуратурата за 100 000 лв.

Софийският апелативен съд понижи на половина компенсацията, което прокуратурата е наказана да заплати на някогашната правосъдна деловодителка Даниела Малинова, която беше оправдана след съвсем 10 години по делото за имотна машинация, станало известно като „ Златното пате ".

Малинова заведе искове за общо 450 000 лв. против прокуратурата, а през 2022 година Софийският градски съд (СГС) осъди държавното обвиняване да ѝ заплати 180 000 лв. за неимуществените вреди от противозаконните обвинявания, 10 000 лв. за вредите от противозаконното подслушване и 6000 лв. за нелегално задържане, като общият размер на компенсациите беше 196 000 лв..

Аферата " Златното пате " се заформя още от 2008 година. Тогава Бойко Борисов като кмет на София заяви, че някой е фалшифицирал подписа му и по този начин е прибрал вкусен общински парцел от 14 дка в столичния квартал " Стрелбище ". Собственик на парцела бил Петър Драшков, брат на някогашния зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. По проект парцелът бил предназначен за градеж на детска градина " Златното пате " - име, което получи и аферата в медиите.

Подсъдими в процеса също показаха и Ивалина Трифонова, за която се твърди, че е измамила Драшков, представяйки се за чиновник на Общината и Даниела Малинова.

В делото „ Златното пате " главен обвиняем трябваше да бъде Петър Драшков, само че прокуратурата се забави и внесе обвиняването му в съда един ден след абсолютния краен период.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР