Софийският административен съд (АССГ) разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините

...
Софийският административен съд (АССГ) разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините
Коментари Харесай

Съдът разреши видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Софийският административен съд (АССГ) позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните изборни комисии след края на изборния ден. Делото бе заведено от " Демократична България " в опит да се реализиран повече гаранции за честността на изборния развой.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен период.

Първоначално състав на АССГ отхвърли настояването, само че по-късно Върховният административен съд на първата инстанция и този път то бе в интерес на видеонаблюдението. Според съда то подсигурява " бистрота, обективност, правомерност на изборния развой, равнопоставеност на субектите в него и обезпечаване на свободата на изложение и правото на информация " .

" Това е основна стъпка да имаме по-честни избори. Определен кръг от операции, като неотчитане на бюлетини и въвеждане на неверни данни, ще станат доста по-трудни ", разяснява Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ", която от месеци упорства на покровителите да бъде разрешено да излъчват онлайн броенето.

Той добави, че посредством платформата всеки един от покровителите ще може да реализира в действително видеонаблюдение на процеса на отчитане на гласовете. Всеки един гласоподавател ще може да влезе в тази система, да откри своята секция и да види онлайн по какъв начин се броят гласовете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР