Софийски градски съд отложи делото за честичната сметка за разпределение

...
Софийски градски съд отложи делото за честичната сметка за разпределение
Коментари Харесай

СГС засега осуети опита на две фирми да отмъкнат 12 млн. лв. от КТБ

Софийски градски съд отсрочи делото за честичната сметка за систематизиране на парита от КТБ за 10-ти май. Преди това отхвърли жалбите на „ Ардастрой “ и „ Аполо Инженеринг “, които пробват да се подредят като първи кредитори. Ако не апелират до 7 дни, опитът им да завлечен 12 милиона лв. ще бъде осуетен изцяло.
Съдът изиска „ Ардастрой “ и „ Аполо Инженеринг “ да показват оригиналите на документите, за които Неправителствени организации „ Ние, жителите “ и някогашни админи в КТБ настояват, че са фалшифицирани благодарение на Кристи Маринова и Ангел Донов – синдици на банкрутиралата банка. В правосъдната зала през днешния ден не се появи никой от „ Аполо Инженеринг “ и съдът реши да не почете опита да бъдат отмъкнати 12 милиона от КТБ, като отхвърли желбите им против решение на Фонда за гарантиране на влоговете.

Днес в Софийски градски съд трябваше да се организира дълго чаканото съвещание по гражданското дело № 5835 от 2017 година От това дело зависи по кое време ще стартира удовлетворяването на чакащите кредитори на КТБ да получат парите си. Заради отсъствието на една от страните делото бе отсрочено. Чак напролет ще стане ясно по какъв начин ще продължи делото. Следващото съвещание бе планувано за 10 май 2019 година.

Фрог следи от дълго време заплетания случай с преместването на двете компании, свързани по друг метод с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Едната е строителната компания от Кърджали „ Ардастрой “, а другата е „ Аполо Инженеринг “ - благосъстоятелност на иракчанина с български паспорт и оръжеен търговец Муханнед Ал-Нуаими, който си купи от Пеевски за 25 млн. евро постройката на Полиграфията.

Двете компании изненадващо се появиха като първи по ред обезпечени кредитори на КТБ изпреварващи Фонда за гарантиране на влоговете, редица държавни сдружения и други кредитори. Софийски градски съд изиска от тях да показват през днешния ден в правосъдната зала оригиналите на документите, въз основа на които настояват, че имат право да получат над 12 милиона лв. от затворената банка.

В правосъдната зала през днешния ден не се появи никой, който да съставлява „ Аполо Инженеринг “ и да защитити искание от КТБ пари. В залата обаче участваха двама синдици на КТБ придружавани от юрист Монева.

Съдът приключи производството по отножение на двате дружестав, тъй като жалбите им против решението на Фонда за гарантиране на влогвете да ги върне като необезпечени кредитори от 4-ти ред, са неприемливи.

Припомняме, че през февруари 2018 година Неправителствени организации „ Ние, гражданите” подадоха сигнал до прокуратурата по отношение на увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ-АД. Вредата е за сметка на надгарантираните вложителите-кредитори на банката, които чакат да получат изгубените си средства под лист утвърден от синдиците на банката. Този лист, който дефинира кой след кого ще бъде задоволен се назовава Първа частична сметка за систематизиране. Изведнъж под номер 1 и 2 в този лист се появиха двете компании въз основа на „ контракти за необикновен залог”. В сигнала на организацията на потърпевшите вложителите се показват доказателства за съществени документни злоупотреби и машинация от страна на представители на сдруженията „ Аполо инженеринг” ООД и на „ Ардастрой” ООД. Стана ясно, че с изключение на от съпредседателите на сдружението пояснения са желани от Георги Христов и Георги Зяпков – някогашни чиновници и админи в КТБ-АД, които също удостоверяват изказванията за машинация и отхвърлят да са съществували въобще такива „ контракти за необикновен залог”. Проверката по случая бе прекъсната от скандалната прокурорка Емилия Варадинова с претекст, че нямала налични истинските контракти. Въпреки упованията всичко да се размине с това разпореждане съдът изиска да се покажат оригиналите на документите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР