Софийски апелативен съд отложи разглеждането на жалбата на румънската гражданка ...

Софийски апелативен съд отложи разглеждането на жалбата на румънската гражданка

Екстрадицията на бившата румънска министърка остава за юни

Софийски апелативен съд отсрочи разглеждането на жалбата на румънската гражданка Елена Удря против определението на Окръжен съд – Благоевград, който на 13 април разпореди екстрадицията ѝ в Румъния на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена против нея неоправдателна присъда за 6 години затвор в родината ѝ.

Пред съда в София обаче бяха предоставени серия тъжби и документи, въз основата на които отбраната на Удря твърди, че изгонването й не трябва да се случва, защото в Румъния е било нарушено правото й на обективен правосъден развой. Според отбраната на Удря, един от румънските съдии се е произнесъл по делото против нея без да е положил клетва като арбитър. Освен това Румънският парламентарен съд е излязъл с решение, съгласно което присъдата на Удрея в родината й е анулирана. Въпреки това румънските управляващи упорстват за нейната екстрадиция, а в това време тя е получила и серия закани, твърди още отбраната.

Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отсрочил дело, в което би трябвало да реши дали да отсрочи осъществяването на Европейската заповед за арест на Удря, а идното разглеждане на този въпрос също касае нейната екстрадиция, безапелационен е юристът й.

Апелативният съд в София акцентира, че по силата на решение на съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург, има задължението да ревизира по този начин изнесените изказвания от страна на арестуваното лице и неговата отбрана, защото то касае нарушено право на обективен развой. В тази връзка българският съд изиска публично от румънската страна всички документи, относими към случая „ Удря “. В взаимозависимост от това по кое време ще бъдат предоставени, съдът в София ще взема решение на 1 или 8 юни дали да почете настояването за нейната екстрадиция.

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg