Софийски адвокатски съвет следи с тревога случващото се в страната

...
Софийски адвокатски съвет следи с тревога случващото се в страната
Коментари Харесай

Софийският адвокатски съвет с позиция по повод отстраняването на Силвия Великова от БНР

Софийски адвокатски съвет следи с паника протичащото се в страната през последните месеци и наблюдаващата се поредна офанзива против независимостта на институциите и медиите, против демократичните полезности и устои на обществото.

Това написа в публична позиция на Софийски адвокатски съвет във връзка отстраняването на правосъдния кореспондент Силвия Великова от ефира на стратегия “Хоризонт” на БНР и последвалите събития, която публикуваме без редакторска интервенция:

Софийски адвокатски съвет смята, че опитът за отстраняването от ефир на Силвия Великова е директен удар против свободата на словото, посягане върху обективното отразяване на проблемите на правосъдната система и на правораздаването в страната и не може да се схване като изолиран частен случай, подбуден от управническа неточност.

Опитът за отстраняването на Силвия Великова е изключително обезпокоителен, защото се прави в интервала на митингите против единствената кандидатура за основен прокурор на Иван Гешев и идния избор.

Правовата страна е допустима само в условия на свободни медии и самостоятелни публицисти. Силвия Великова е образец за професионализъм и нейното вероятно премахване щеше да има пряк резултат върху отразяване на проблемите на правосъдната система. Това не може да остави адвокатурата безразлична.

Ролята на адвокатурата е да брани правата и законните ползи на жителите. Това е допустимо само в свободна страна, в която медиите и най-много публичните радио и телевизия са самостоятелни и могат да отразяват свободно и независимо протичащото се в страната.

Софийският адвокатски съвет намира за належащо да изрази своето изрично противоречие със протичащото се, без значение от възобновяване на Силвия Великова и последвалата оставка на и.д. на БНР Николай Кръстев, подбудени от незабавната социална реакция.

Призоваваме управлението на БНР, Съвет за електронни медии, прокуратурата и всички други виновни институции да не позволяват индикации за съществуване на цензура или интервенция в публицистичната политика на която и да било медиа, в частност на публичното радио и в обективното отразяване на проблемите на правораздаването, а от там – в ефикасното действие на правовата и демократична страна.

Надяваме се, прокуратурата да извърши освен бърза, само че най-много безпристрастна и ефикасна инспекция, която да не остави подозрение, че се прави опит за добиване на персонални изгоди или интервенция в независимостта на медиите ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР