Софийската опера представя Валкюра“ от Вагнер на втория музикален фестивал

...
Софийската опера представя Валкюра“ от Вагнер на втория музикален фестивал
Коментари Харесай

Софийската опера гостува с Вагнер на фестивал в Германия

Софийската опера показва „ Валкюра “ от Вагнер на втория музикален фестивал „ Кьонигсвинкел “. Той ще се състои в немския град Фюсен от 28 септември до 3 октомври.

Постановката, чиято премиера бе в София през юли 2023 година, под режисурата на Пламен Карталов – един от най-търсените Вагнерови режисьори – ще бъде дирижирана във Фюсен от Лотар Загросек на 1 и 3 октомври. Въведението към тази опера ще бъде от Детлев Айзингер, който дълги години изнасяше тези лекции в Байройт на Байройтския фестивал. Това е второ посещение на националната опера в баварския град.



С два спектакъла на „ Валкюра “ от Рихард Вагнер и пет концерта в четири от най-красивите барокови и ренесансови църкви в региона на Кьонигсвинкел и във фестивалната зала „ Нойшванщайн “ събитието показва разнообразна и висококачествена фестивална стратегия, разясняват уредниците.

Крал Лудвиг II разпорежда на Готфрид Земпер да възнамерява и построи фестивален спектакъл в Мюнхен, който да показва творбите на Рихард Вагнер на „ баварския народ “. Този проект по този начин и не е сбъднат и по тази причина през 2000 година във Фюсен е издигнат фестивалният спектакъл „ Нойшванщайн “, ситуиран непосредствено на езерото Форгензее, против приказния палат Нойшванщайн  на Лудвиг, съгласно проектите на Земпер за Мюнхен.



Бетовен (увертюра към „ Фиделио “ и Четвърти клавирен концерт) и Менделсон (Четвърта симфония, „ Италианската “) допълват програмата на фестивала в празничен концерт, още веднъж с Лотар Загросек и пианистката Маргарита Оганесян на 2 октомври.

Предвидени са специфични концерти в известните барокови и ренесансови църкви на Кьонигсвинкел с камерни музиканти от целия свят. Това са квартет „ Шуман “ – в енорийската черква „ Св. Улрих “, клавирно трио „ Хеншел “ – в църквата „ Св. Николаус “, органистът Хансйорг Албрехт – в църквата „ Св. Манг “, Кристоф Попен и музикантите от португалския му фестивал в Марвао – в църквата „ Св. Йоан Кръстител “.

Специални обиколки на замъка, църковни обиколки, грандиозна церемония вечеря след двете оперни представления с артистите в ресторант „ Романтик “ допълват разнообразната стратегия, показват уредниците.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР