Софийската опера и балет се готви за откриването на новия

...
Софийската опера и балет се готви за откриването на новия
Коментари Харесай

Софийската опера с нов фестивал Портал на два свята

Софийската опера и балет се готви за откриването на новия си фестивал „ Портал на два свята “ (29 август - 7 септември 2020 г.), който ще се организира на късноантичната цитадела Цари Мали град, ситуирана на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Проектът се осъществя в партньорство с Община Самоков, Спа комплекс „ Белчински извор “ и Археологически музеен комплекс Цари Мали град - село Белчин.

Това е шестата сцена на Софийската опера и балет за Летен сезон 2020, която се реализира по концепция на режисьора Пламен Карталов, в търсене на нови исторически места, свързани с именити оперни сюжети. Самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, рилската планина тъкмо дават отговор на ситуацията на действието в либретото.

Фестивалът ще бъде открит на 29 август, от 19:30 часа с определяната от аудитория и рецензия като „ най-българската опера “ „ Янините девет братя “ от Любомир Пипков, чието деяние се развива през далечната, отговаряща на либретото 1361 година, високо на баирите край Самоков.

За тази опера музикологът Иван Хлебаров написа: " Когато един оперен спектакъл сложи " Янините девет братя " от Любомир Пипков, това значи че театърът незабавно се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална просвета ".

Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с огромен триумф на сцената на Болшой спектакъл, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.)

Диригент - Жорж Димитров, сценография - Свен Йонке, художник на костюмите - Станка Вауда, хореография - Риолина Топалова, хор занаятчия - Виолета Димитрова.

На 30 август, от 19:30 часа програмата продължава с операта " Кармен " от Жорж Бизе, режисьор - Пламен Карталов, оценена високо от японската аудитория и рецензия по време на турнето на Операта през 2018 година

На 3 септември феновете на балета ще имат опцията да видят спектакъла „ Зорба гъркът “ от Микис Теодоракис.

Вече 25 години балетът на Теодоракис се радва на извънреден триумф на сцената на Софийската опера и балет. Хореография – Лорка Масине.

В рамките на първото издание на летния фестивал „ Портал на два свята “ на крепостта Цари Мали град феновете ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен театър - „ Кармина Бурана “, по музика на Карл Орф, който ще се играе на 4 септември. Хореографията е дело на Фреди Франдзути – шеф на Balletto del sud – Лече.

В три следващи вечери, на 5, 6 и 7 септември ще бъде показан мюзикъла „ Mamma Mia! “ с песните на именитите шведи от ABBA, основани от Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Либретото на Катрин Джонсън по концепция на Джуди Креймър ни придвижва на гръцки остров, където любовта, пристрастеностите и изненадващите обстановки ни въвличат в една завладяваща сантиментална комедия.

Билетите за фестивала " Портал на два свята " са в продажба на касата на Софийската опера (ул. «Врабча» 1), както и онлайн на: уеб страницата на операта - operasofia.bg, EasyPay, EpayGo и Eventim.bg. На място ще работят касите на крепостта Цари Мали град, както и мобилна каса на Софийската опера и балет в дните на спектаклите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР