Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Г.М.,

...
Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Г.М.,
Коментари Харесай

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за пране на пари 

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт против Г.М., оповестиха от пресцентъра на СГП.

Причината за повдигнатото обвиняване е, че в изискванията на продължавано закононарушение (с три обособени деяния) Г.М. е теглил на каса от банка, от сметка на компания, чиито шеф е, парична сума в общ размер на 10 880 лева, за което имущество предполагал, че е добито посредством закононарушение.

Деянието е квалифицирано по член 253, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Събраните в хода на следствието доказателства сочат, че в края на 2014 година, обвиненият Г.М. бил вписан като шеф на комерсиално сдружение, което не правило действителна комерсиална активност, нямало личен състав, нито офис. Имало сметка, по която не постъпвали средства, не подавало данъчни заявления.

На 3 декември 2015 година във Франция била осъществена машинация и от сметката на френско комерсиално сдружение към сметката на сдружението, на което Г.М. бил шеф, бил подреден превод на сума в размер на 288 756 евро, с съображение: по фактура. За превода шефът и счетоводителят на френската компания не знаели и не били дали единодушие.

На 7 декември 2015 година сумата от 288 756 евро постъпила в сметката на българското сдружение. Г.М. разбрал за получените средства и решил да се разпореди с тях. На идващия ден обвиненият попълнил изискуемите по закон документи в банката, като показал че произходът на превода е контракт сред двете сдружения, с инвестиция с общ размер 3 млн. евро. На Г. М. било известно, че сдружението което управлявал, не прави комерсиална активност, не е сключвал действителни търговски покупко-продажби и попълнените документи не отговаряли на истината. По сметката на българското комерсиално сдружение не е имало придвижване от нейното разкриване. Г.М. не познавал наредителя по сметката и съзнавал, че най-вероятно става дума за добити средства от осъществено закононарушение в чужбина. Въпреки това, той решил да се разпореди с тези средства.

На 8 декември 2015 година Г.М. през интервал от 30 мин. в разнообразни клонове на банката изтеглил три пъти парични суми в общ размер на 10 880 лева

Няколко дни след нареждането на превода, счетоводителят и шефът на френското сдружение открили измамата и се обърнали към френската полиция да организира следствие. Отправили и искане от банката наредител да изиска от българската банка адресат връщане на подредената с машинация сума.

Българската банка уведомила Г.М., че е належащо да върне парите и той заречен, че ще го направи, само че не посетил офиса на банката.

Разследването по делото е извършено от Столична дирекция на вътрешните работи под управлението и надзора на СГП. В хода му са събрани доказателства в поддръжка на обвиняването, като са разпитани очевидци, в това число и след правене и осъществяване на Европейска заповед за следствие, осъществена е графическа експертиза, приложено е копие на банково досие, както и други документи.

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото от Софийски градски съд.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР