Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на петима лекари по

...
Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на петима лекари по
Коментари Харесай

Петима зъболекари и помагач обвинени в източване на Здравната каса

Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинявания на петима лекари по дентална медицина и един от техните помагачи за документни измами, продължавали години наред, с които са източвали Здравната каса.

Петимата зъболекари са ощетили Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с над 120 000 лева като са получавали непозволено суми, оповестиха от държавното обвиняване.

Разследващите са открили, че петимата лекари по дентална медицина работели в София, само че не се познавали по сред си. Всички те обаче имали подписани контракти с НЗОК и употребили софтуерния артикул, създаден от Здравната каса за отчитане на активността им - " Хипократ ".

Поради спецификата на програмния артикул зъболекарите употребили услугите на асистент -Г.М., който записал в програмата направените от тях амбулаторни листове.

През 2015г. чиновник при един от лекарите (Т. М.) почнал да му дава здравните книжки на разнообразни малолетни лица от Ямбол. След това персонално съдействал на този ортодонт да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало осъществяване на прегледи и дентални операции на тези пациенти.

Изготвените документи били с погрешно наличие, защото малолетните пациенти въобще не са посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и персонално автограф в графата за " родител ".

След това тези документи били предоставяни на компютърния експерт Г.М, който от своя страна ги записал в системата " Хипократ ".

Тъй като размерът на по този начин записаните амбулаторни листове станал забележителен и надминал лимитите, избрани от Здравната каса, по самодейност на Г. М, останалите четирима зъболекари- Л.Г., Д.Б., А.В. и Х. Б. - негови клиенти, почнали да регистрират неистинските амбулаторни листове, като свои.

Всички те били осведомени с погрешното наличие на тези документи, защото нито един от малолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с събитието, че документите не са подписани от законния представител на малолетните, каквото е условието на закона.

Самите документи били направени и подписани от служителя на лекар Т.М.

В резултат на по този начин представяните пред Здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за регистрираните действия по дентална медицина.

По този метод за интервала от септември 2015 година до юни 2018 година А. В. получил нелегално над 23 390 лева От август до декември 2015 година лекар Т.М. получил непозволено общо над 20 420 лева Зъболекарят Х. Б. получил над 44 540 лева от януари 2015 до юни 2018 година

От месец септември 2015 година до април 2018 година лекар Л. Г. получил непозволено общо над 28, 290 лева От месец май 2017 година до юни 2018 година лекар Д. Б. получил от НЗОК над 7 000 лева

През целия интервал и поради дейностите на зъболекарите Здравната каса била ощетена с общо над 120 000 лева Те са освободени под " парична гаранция " в друг размер, само че апелират ограниченията си за неотклонение пред съда.

Предстои обвиняване да бъде повдигнато и на втория помощник в осъществяването на закононарушението - лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове. Ако бъдат приети за отговорни по повдигнатите им обвинявания, извършите могат да получат санкции в размер от 2 до 8 години " отнемане от независимост ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР