Софийската градска прокуратура проверява какви данни има по отношение на

...
Софийската градска прокуратура проверява какви данни има по отношение на
Коментари Харесай

„Кешгейт“, корупция, взаимни обвинения: Нови престрелки по високите етажи на властта

Софийската градска прокуратура ревизира какви данни има във връзка с лицата Сотир Ушев и Николай Копринков , сподели пред публицисти градският прокурор на София Илияна Кирилова. По думите ѝ казусът към този момент е разпределен на наблюдаващ прокурор, допустимо е и Делян Пеевски да бъде свикан на разпит . Успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на каузи , които са пристигнали от закритата към този момент спецпрокуратура, посочи Кирилова.

„ Дело „ Кешгейт ” в Софийската градска прокуратура няма. Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура, ние сега вършим проверка на тези каузи, така като получихме една голяма численост. А що се отнася до президента Радев – знаете, че има едно решение на Конституционен съд и там сега няма какво да се направи, до момента в който господин Радев е държавен глава ”, съобщи още градският прокурор на София.

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че основният секретар е разпоредил цялостна инспекция за това дали има остарели следствия против лица от Президентството. Министерство на вътрешните работи се е самосезирало по отношение на медийни изявления по тематиката. Изискани са данни от всички структури за вероятно подадени сигнали. Ще бъде събрана и оперативна информация.

„ Няма да разясня господин „ Магнитски “, уточни президентът Румен Радев от своя страна, запитан за медийни мнения на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи за президентската институция. Радев акцентира, че опитомяването на водачите на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ може би дава някакви очаквания някому, че по същия метод могат да подходят и към президентската институция, само че това няма да се случи. „ Балзак от дълго време е декларирал, че една от най-отблъскващите навици в дребните души е, че подозират своите низости у другите „, подсети още президентът.

„ Ако някой има същински доказателства и обстоятелства, е задължен да ги даде на съответните органи, само че и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали “, съобщи президентът в отговор на въпрос за оповестените питания на Делян Пеевски към основния прокурор, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефовете на ДАНС и Комисията за противопоставяне на корупцията. Президентът прикани съответните способени органи да извадят цялата информация за сигнали и за каузи „ на трупчета “, в случай че има такива. Допълни, че няма да разяснява клюки и операции, медии и уеб сайтове, които се цитират едни-други без никаква фактология.

„ Когато си приказваме за корупция приканвам тези органи, да изкарат всички сигнал и, преписки и каузи за БТК , за „ Булг артабак “, за КТБ , за ББР , за язовири , автомагистрали , митници, НКЖИ, за „ Дунарит “, „ Емко “ и отравянето на Гебрев , за подставени лица – притежатели на парцели , на бизнеси, на хотели в България и чужбина, и за офшорки “, сподели още Румен Радев и акцентира, че са останали ужасно доста въпроси, на които обществото чака отговор. „ Как да се борим с корупцията освен това състояние? “, добави президентът.

„ Цялата тази режисирана медийна нервност издава боязън от нова партия . Този хор на страха сплоти освен партиите в сглобката, само че и дребни парламентарни и извънпарламентарни партии, които дружно се усещат застрашени от ерозията на доверието “, уточни още президентът в отговор на въпрос. По думите му е наивно да се мисли, че когато омаскаряваш персони, ще промениш настроенията на хората. „ Когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото корупционно завещание и когато сега има действителни корупционни кавги, създаваш подправени такива на друго място “, добави президентът Радев.

Още от първите дни, в които „ Продължаваме промяната – Демократична България “ влязоха в политиката дружно, поставихме въпроса за това, че всички сигнали и клюки , стига да има задоволително учредения, би трябвало да бъдат разследвани . Това сподели пред публицисти в Министерския съвет и министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос по тематиката.

По думите му тези следствия би трябвало да приключат с краен резултат, а където има нарушавания на закона – със съответните присъди . Така че от тази позиция аз персонално и моите сътрудници постоянно сме подкрепяли всеки един апел да бъдат разчистени всевъзможни такива подозрения, означи той.

Не мога да схвана прибързания отговор на прокуратурата по това, което те са прочели – едно известие по медиите от мен, а аз още даже не съм си подал питанията. Това разяснява в късния следобяд на понеделник ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски .

„ Аз ще пусна моите претенции до час, само че те по какъв начин дадоха отговор толкоз бързо на едно известие от медиите, че нямат нищо за съветниците на президента? Щом толкоз наблюдават медиите, дано да ги проследят по какъв начин от няколко години се приказва за „ пътя на Копринката “, за Сотир Ушев . Има доста неща по тематиката в медиите, само че никой не прави нищо “, съобщи още Пеевски.

Искам институциите да стартират да работят, хората да получат правораздаване , отговори депутатът от Движение за права и свободи на въпрос за какво е станал внезапно подобен критик на президента. И разяснява думите на Румен Радев, че нещата които приказва Пеевски са „ операция и клюки “.

„ Той по какъв начин взема решение, като „ Мистър Кеш “ ли? Като последна институция на страната ли? Диктатурата му свърши и няма да се повтори. Единственото хубаво е, че го изкарах от уютния комфорт на кабинета му, той излезе и сподели ще прави партия. Чакам го на терена. Ръкавицата е хвърлена, аз я одобрявам. Искаме борба на терен. Не може да стои на комфортното кресло в президентския си кабинет и да се крие зад цялостния си имунитет. “

„ Днес разбрахме, че президентът ще прави партия, значи чакаме имунитетът му напълно скоро да падне . Ако деликатно се прочете, в Конституцията си има процедура за събаряне на този имунитет. Нека прокуратурата да каже дали има данни против президента . Има доста касиери, доста кученца, които влачат плячка в тъмната институция „, добави още Делян Пеевски. доста кученца, които влачат плячка в тъмната институция .

Относно думите на президента Радев, че би трябвало способените органи да дадат информация за въпросите ББР, БТК, Булгартабак и други Пеевски разяснява, че се „ радва по всичките проблеми да се излее цялостната информация “.

И добави за край: „ Страх имаше в очите на Радев, не в нас, от появяването на нова политическа групировка. Очаквам Радев си подаде оставката и да го видя на политическия терен да стане политически водач. Да има достолепието да бъде подобен и да се срещнем на европейските избори. Това е почтено. Единственото неприлично ще бъде, в случай че тази партия е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати. “dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР