Софийската градска прокуратура е приключила разследвания по водени две досъдебни

...
Софийската градска прокуратура е приключила разследвания по водени две досъдебни
Коментари Харесай

Обвиняеми за данъчни престъпления в особено големи размери са предадени на съд

Софийската градска прокуратура е завършила следствия по водени две досъдебни производства за осъществени данъчни закононарушения в изключително огромни размери – по член 255, алинея 3, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият по едното от тях – А.Х., в качеството си на ръководещ и представляващ комерсиално сдружение „ А. 2007 “ ООД, със седалище в ж.к. „ Младост 1 “ в столицата, избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности на обща стойност 970 545,79 лв..

От тях 647 030,53 лв. съставляват изискуем налог върху добавената стойност и 323 515,26 лв. – изискуем корпоративен налог. Предметът на активност на компанията на обвинения Х. била търговия на дребно с лекарствени артикули. Дружеството имало търговски обект – аптека в гр. София. Било записано по Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС) и по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). В качеството си на ръководещ и представляващ „ А. 2007 “ ООД обвиненият Х. удостоверил лъжа в подадените в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите по електронен път заявления. А.Х. употребявал документи с погрешно наличие – дневници за покупки, в които отразил фактури по доставки, които действително не били осъществени, при показване на информация пред органите по приходите.

Приспаднал неследващ се данъчен заем в общ размер 647 030,53 лв.. Освен това в Годишната данъчна декларация на компанията за 2014 година обвиненият заявил годишен корпоративен налог в размер на 3 127,95 лв., вместо 323 515,26 лв.. Обвиняемият работил като несъвършен причинител посредством лицата, правили счетоводни услуги за сдружението му.

По другото дело на Софийска градска прокуратура за данъчно закононарушение в качеството на обвинен е бил притеглен Д.Б. – ръководещ и представляващ сдружението „ Д. “ ООД, а след това прокурист и в действителност ръководещ активността на въпросната компания. Както персонално, по този начин и посредством криво-ляво извършителство посредством чиновник в счетоводно сдружение, той избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 629 824,99 лв.. От тях Данък добавена стойност в размер 580 692,75 лв. и 49 132,24 – изискуем корпоративен налог за внасяне.

Обвиняемият употребявал документи с погрешно наличие при водене на счетоводството на „ Д. “ ООД, като отразявал доставки от разнообразни компании за кафе, сурови бадеми и кашу. В реалност обаче действително те не били осъществени. В хода следствието е било открито, че в сдружението нямало лица, назначени на трудов контракт, нямало лични или наети парцели, хранилища, в които да се съхраняват закупените артикули, както и МПС за тяхното превозване. От разпитите на очевидците, фигуриращи като контрагенти на ръководената от Д.Б. компания, е видно, че редица от тях са обществено слаби или необразовани лица. Някои от тях са декларирали, че са изгубили персоналните си документи, а други, че са подписвали документи, включително пълномощни, против възнаграждение.

Действайки по този метод обвиненият няколкократно удостоверил лъжа в подадените пред Национална агенция за приходите заявления и упражнил право на данъчен заем, който не му се следвал. Обстоятелството, че Д.Б. работил като данъчен чиновник в предишен стадий от живота си, а след това ръководел сдружение, предоставящо счетоводни услуги, потвърждава, че обвиненият бил чудесно осведомен с правата и отговорностите си като шеф на ООД да подава месечно и годишно изискуемата по закон информация към Национална агенция за приходите.

Предстои наказателните производства против обвинените А.Х. и Д.Б. да продължат в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР