Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу финансовия министър Асен

...
Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу финансовия министър Асен
Коментари Харесай

Прокуратурата е прекратила разследването срещу Асен Василев по сигнал на „Инса ойл“ за изнудване

Софийската градска прокуратура е прекратила следствието против финансовия министър Асен Василев, формирано по сигнал на шефа на „ Инса ойл “ Георги Самуилов с изказвания, че Василев го е притискал да влияе на депутата от Движение за права и свободи и глобен за корупция по „ Магнитски “ Делян Пеевски и на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това съобщава „ Сега “, базирайки се на информация от държавното обвиняване. Сигналът до прокуратурата беше подаден през март предходната година по времето на кабинета на Кирил Петков, в който Василев беше също финансов министър. Прекратяването на следствието, което се е случило през август тази година, е ревизирано и доказано от Софийската апелативна прокуратура.

В сигнала си, Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 година с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев изискал Самуилов да остане в кабинета му. Там му споделил да съобщи на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После против „ Инса ойл “ зачестили инспекциите от митническите управляващи, Национална агенция за приходите и Държавния запас.

В прессъобщение от компанията показаха отвращение, че в свое изявление Асен Василев ги е показал като една от фирмите, които са били забъркани в основаването на суматоха измежду потребителите по отношение на цената на горивата в края на февруари.

Че Асен Василев, който по това време беше финансов министър, се проверява, първо се разбра от думите на вътрешния министър тогава Бойко Рашков.

По време на следствието, водено за длъжностно закононарушение, осъществено от министър, прокуратурата е открила, че в действителност „ Инса ойл “ е била обект на доста инспекции. Данъчни проверки били направени също и на Самуилов, както и на някогашната му брачна половинка. Нито една от проверките обаче не е открила нарушавания.

Асен Василев е разпитан по делото и отхвърля да е казвал думите, които Самуилов му приписва. Също по този начин в следствието въобще не е открито, че двамата са се срещнали на 5 януари. Поне в дневниците на финансовото министерство нямало такава диря. Тъй като и от „ Легия антимафия “ бил подаден сигнал за такава среща, за която знаел и президентският консултант Пламен Узунов, той също бил разпитан по делото, само че отрекъл да има такова нещо.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР