Софийска света митрополия с съобщи, че на 24 ноември вечерта

...
Софийска света митрополия с съобщи, че на 24 ноември вечерта
Коментари Харесай

Почина ставрофрен иконом Ангел Ангелов

Софийска света митрополия с заяви, че на 24 ноември вечерта е умрял Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, нравствен надзирател на Софийска епархия.

Ангел /Анжело/ Емануилов Ангелов, както е светското му име, е роден на 27 февруари 1962 година в гр. Добрич.

Завършва главно и приблизително обучение в 142 ЕСПУ – София, след което приключва Богословския факултет в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Ръкоположен е в дяконски ранг на 19 април 1997 година от Траянополския свещеник Иларион, а за духовник на 29 април същата година.

" От Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим е офикиран, на 17 септември 2005 година, за протойерей. От Знеполския свещеник Йоан на 17 септември 2009 година е офикиран за иконом. На 29 юни 2011 година, от Русенския митрополит Неофит, в храм „ Св. Неделя “ е офикиран за ставрофорен иконом.

Служението му като духовник стартира на 19 април 1998 година от параклиса в столичния квартал Суходол „ Св. Троица “, след което, от 10 август е назначен за духовник в храм „ Св. Мина “, гр. София, кв. „ Модерно предградие “. По време на своето служение в храм „ Св. Мина “, с благословението на Светия Синод на БПЦ, отива на едногодишна специализация в старокатолическия университет в гр. Берн – Швейцария.

На 20 май 2004 година отец Ангел е назначен за ръководител на старинния храм „ Св. София “, което смирение почтено изпълняваше до последния си мирис.

В Богословския факултет при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, в катедрата „ Християнска апологетика и християнска философия “ е хонорован помощник, незабавно след неговото довеждане докрай до деня на ръкоположението му.

От 1 юни 2011 година, отец Ангел е назначен от Софийския митрополит и Български патриарх Максим за протосингел на Софийска света митрополия, като не престава да ръководи и служи в храм „ Св. София “. Освободен е от тази служба на 15 юли 2017 година

От 15 юли 2017 година е назначен за нравствен надзирател на Софийска епархия, която служба изпълняваше до своето упокоение.

От 26 ноември 2019 година, до 1 юли 2020 година той извършва и длъжността ръководител на църковното настоятелство на столичната митрополитска катедрала „ Св. Неделя “, като съвместява и другите си длъжности.

По време на своето служение той се отличава с лоялност и грижа за всички отговорности, които му се разпореждат. Проповедник, публицист, нравствен отец, другар и грижлив собственик, ослепителен оратор и богослов са нещата, които украсяват неговия живот и служение ", пишат от Софийска митрополия

Поклон пред паметта му!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР