Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС)

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС)
Коментари Харесай

Две лица са предадени на съд за причиняване на смърт при професионална непредпазливост

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт за закононарушения по член 123, алинея 1, прочие 2 алт. 1 от Наказателен кодекс, осъществени от 39-годишния К. Ч. и 34-годишния Р. М.

В хода на досъдебното произвеждане са събрани доказателства, въз основа на които СГП е счела, че двамата обвинени са предизвикали по несъобразителност гибелта на К. М. заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

Доказателствата, събрани при следствието сочат, че К. Ч. и Р. М. били шефове на комерсиално сдружение и на заведение в централната част на столицата. Тъй като пред фасадата на заведението циментовата настилка била мощно износена, а била и под надолнище, за да обезпечат удобен достъп на клиентите до заведението обвинените решили да инсталират железна платформа с дъсчена обвивка – декинг, с приблизителна дължина 10 метра и широчина 3 метра по продължение на фасадата на заведението в това число и входа му. Платформата била инсталирана през есента на 2016 година Първоначално след привършване на работното време на заведението платформата се разглобявала ръчно и мястото било освобождавано за паркиране на коли. В края на 2016 година обвинените решили платформата да бъде повдигана автоматизирано в полувертикално състояние и да остава по този начин във времето, в което заведението не работипод напрежение на опънатите сили на носещи стоманени въжета. В осъществяване на това решение на обвинените била направена съответната реорганизация от същия реализатор, който инсталирал платформата. Не бил формиран писмен контракт, нямалопроектна документи, писмена директива за безвредна работа с платформата, както и информация с техническите ѝ данни и параметри.

К. М. работел в заведението като барман. Инструктаж за работата с платформата не му бил извършен нито при постъпване на работа, нито в следствие. На 07.12.2018 година към 07:37 ч. К. М. застанал под платформата и задействал подемния ѝ механизъм чрез две отдалечени устройства.Внезапно стоманените въжета на подемния механизъм се скъсали на две места и платформата паднала върху К. М. Двама очевидци неотложно повикали незабавна здравна помощ на тел. 112, повдигнали платформата и К. М. съумял да излезе. Той бил откаран в УМБАЛСМ „ Пирогов “ с голям брой травматични увреждания, където без значение от извършеното лекуване на 09.01.2019 година умрял.

В хода на следствието са събрани доказателства и са осъществени експертизи, които са довели до извода, че двамата обвинени са нарушили условията на Наредба № 5 от 11 май 1999 година за реда, метода и периодичността на осъществяване на оценката на риска, на Наредба № 7 от 23 септември 1999 година за минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд на работните места и при потребление на работното съоръжение, както и на Закона за здравословни и безвредни условия на труд.

Обвиняемите са неосъждани, с висше обучение.

Предстои осъществяване на разпоредително съвещание по делото от Софийски градски съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР