Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение пред Софийски градски съд

...
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение пред Софийски градски съд
Коментари Харесай

44-годишна жена е обвинена за присвояване на чужди пари в особено големи размери

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвиняване пред Софийски градски съд (СГС) на А.Л. за закононарушения по член 201, алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 203, алинея 1 вр. член 201, алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Според обвинителния акт в интервала от 2006 година до 2018 година обвинената А.Л. работила в една и съща банка на разнообразни длъжности, като от 2012 година до 2018 година заемала длъжността „ старши финансов съветник – премиум клиенти “ в „ Главен офис – София “ на банката. Обвиняемата имала отговорности да следи и проучва потребителския портфейл, да следи и ръководи доходността на всеки клиент в портфейла, да дава съвещания на премиум клиентите и други За осъществяване на отговорностите си А.Л. имала непрекъснат достъп до банковите сметки на клиентите и била оторизирана да прави транзакции с наличните парични средства.

В хода на следствието са събрани доказателства, че в интервала от 03.05.2012 година до 23.05.2014 година обвинената направила транзакции от сметки на премиум клиенти към сметката на брачна половинка си. По този метод А.Л. присвоила непознати пари в общ размер на 15 475,64 лева, благосъстоятелност на банката. Обвиняемата направила присвояванията в качеството си на длъжностно лице – „ старши финансов консултант-премиум клиенти “ в „ Главен офис – София “ на банката, а парите ѝ били поверени да ги ръководи. Присвояването е осъществено с общо 6 действия в изискванията на продължавана незаконна активност. Поради това на А.Л. е повдигнато обвиняване за закононарушение по по член 201, алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

В подготвителната фаза на наказателното произвеждане са събрани доказателства и за това, че в интервала от 29.07.2016 година до 19.03.2018 година А.Л. правила транзакции от сметки на премиум клиенти към сметката на брачна половинка си, както и към сметките на двама негови сътрудници, които авансово били дали единодушие за това. След постъпване на сумите по сметките им, двамата сътрудници теглили преведените им пари и ги давали на брачна половинка на обвинената, като дребна част от парите оставала за тях. Така обвинената присвоила непознати пари в общ размер на 188 500 лева, благосъстоятелност на банката. Обвиняемата направила присвояванията в същото длъжностно качество, а парите ѝ били поверени да ги ръководи. Присвояването е осъществено с общо 14 действия в изискванията на продължавана незаконна активност. Тъй като е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай, е квалифицирано като закононарушение по член 203, алинея 1 вр. член 201, алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

На 06.11.2018 година обвинената и брачният партньор ѝ сключили с банката съглашение, с което обвинената се задължила да възвърне на банката 230 792,28 лева, като е учредила ипотека върху неподвижен парцел за застраховане на вземането.

Разследването по случая е осъществено от Главна дирекция „ Национална полиция “-МВР под управлението и надзора на СГП.

Обвиняемата А.Л. е на 44 години, с висше обучение, неосъждана.

Предстои разглеждане на делото в съда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР