Софийска градска прокуратура (СГП) излезе с позиция, провокирана от журналистически

...
Софийска градска прокуратура (СГП) излезе с позиция, провокирана от журналистически
Коментари Харесай

Проверяват прокурорът по „Барселонагейт“ за полагане на извънреден труд в събота

Софийска градска прокуратура (СГП) излезе с позиция, предизвикана от журналистически запитвания по отношение на публикувана информация за формирано дисциплинарно произвеждане против наблюдаващия прокурор по делото „ Барселонагейт “.

Градският прокурор е издал заповед за осъществяване на инспекция по административна кореспонденция. Повод за инспекцията е устното предписание на наблюдаващия прокурор по делото „ Барселонагейт “ за полагането на ексклузивен труд на 03.06.2023 година от чиновници на СГП, без разпореждането и знанието на административния началник, оповестяват от държавното обвиняване.

Проверката ще прецизира дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за правосъдната власт. Съществуват рационалния учредения да се счита, че по този метод е позволено нарушаване на трудовото законодателство. В сегашния случай е следвало административният началник да бъде известен, с цел да се изготвят заповеди за полагане на ексклузивен труд и по този метод да бъдат предпазени правата на чиновниците.

Предмет на инспекцията не е какви дейности по следствието са осъществени, по кое време и за какво, защото това е само и единствено от компетентността на наблюдаващия прокурор.

Проверката е предоставена на съображение Методически насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при практикуване на пълномощия по дисциплинарна отговорност, издадени от Висш съдебен съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР