Софийска градска прокуратура протестира наложената присъда от 20 години на

...
Софийска градска прокуратура протестира наложената присъда от 20 години на
Коментари Харесай

Прокуратурата иска Костин да лежи до живот за убийството на „детето в куфара“

Софийска градска прокуратура стачкува наложената присъда от 20 години на Герман Костин , приет за убийството на 5-годишния Никита Плотников . Преди към 2 седмици Софийския градски съд наложи наказването 20 години „ отнемане от независимост “ при първичен непоколебим режим за закононарушение по член 116, алинея 1, т. 4, прочие 2 вр. с член 115 от Наказателен кодекс.

Тялото на момченцето, чиято майка също бе открита мъртва, бе открито в куфар във водоем край софийското село Пасарел през март 2015 година Към момента няма обвинен за убийството на Анна Леонтиева. Още тогава проверяващите изрекоха догатки, че е допустимо дребният Никита да е убит, тъй като е станал очевидец на гибелта на майка си .

През 2018 година Костин бе наказан на пожизнен затвор без право на подмяна от Софийския градски съд. По-късно САС анулира присъдата и делото се върна на първата инстанция за ново разглеждане от различен състав.

Прокуратурата смята, че 20-годишната присъда следва да бъде променена, като на подсъдимия Костин би трябвало да бъде наложено най-тежкото наказване „ пожизнен затвор без подмяна “. Според СГП избраното по мярка наказване от 20 години „ отнемане от независимост “ е несъответно на осъщественото закононарушение и се явява незадоволително за реализиране на задачите му, защото не са съобразени изключителната тежест на закононарушението и личностовите характерности на дееца.

Обвинението показва още, че действието е извънредно тежко, осъществено по отношение на беззащитно малолетно дете, като интензитетът на дейностите на подсъдимия надвишава нужното за причиняване на гибел на жертвата и е проявена свирепост както преди отнемането на живота, по този начин и при последващите дейности на подсъдимия по натъпкване на безжизненото тяло на детето в куфар и изхвърлянето му в язовир Пасарел .

СГП проучва и психическите характерности на подсъдимия, които го индивидуализират като нападателен и нечовечен човек , като и претекстовете за осъществяване на закононарушението, свързани с имуществени и финансови връзки. Костин е с съветско поданство, с висше обучение и е бил осъждан.

Прокуратурата продължава да упорства за „ пожизнен затвор без подмяна “, с цел да бъде подсъдимият обособен от обществото и да му се отнеме опцията да прави други закононарушения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР