Софийска градска прокуратура отказа да образува разследване за нерегламентиран достъп

...
Софийска градска прокуратура отказа да образува разследване за нерегламентиран достъп
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа да разследва дясната ръка на президента

Софийска градска прокуратура отхвърли да образува следствие за нерегламентиран достъп до класифицирана информация от началника на кабинета на президента.

Според държавното обвиняване липсват данни за осъществено закононарушение и недопускане на нарушавания от страна на Иво Христов, както се твърди в сигнала, подаден преди време против него от тогавашния народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров.

Според него, при осъществяване на функционалностите му на член на Временната комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан, се е срещнал със секретна шифрограма от посолството ни във Вашингтон, адресирана до Христов, макар че той няма достъп до секретна информация.

Прокурор от СГП обаче направил персонална инспекция, при която е открито следното: На 26.02.2017 година в администрацията на президента е постъпила грама от Министерство на външните работи, съдържаща класифицирана информация, представляваща „ държавна загадка ", маркирана с гриф за сигурност „ Секретно ". Документът е регистриран в съответния входящ указател и е възложен на основния секретар на администрацията на Румен Радев - Димитър Стоянов.

В хода на инспекцията е открито, че въпреки в документа, съдържащ класифицирана информация, да е посочено име на адресат - Иво Христов, той не му е предоставян от регистратурата, защото няма достъп и не е минал съответните изискуеми по закон образования.

Фактът, че е посочено съответно лице като адресат върху документ, съдържащ класифицирана информация, не задължава чиновниците от регистратурата да му го дават. Установено е, че без значение дали документът е адресиран до началника на кабинета, при положение, че съдържа класифицирана информация, той се рапортува на основния секретар, каквото е сторено и със секретната грама, прецизираха от прокуратурата.

В администрацията на президента са спазени всички условия на законодателството и не са открити нарушавания при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и изискванията и реда за даване на достъп до нея, приключва известието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР