Софийска градска прокуратура извършва проверка на действията на Столична община

...
Софийска градска прокуратура извършва проверка на действията на Столична община
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява мерките на Столична община в ромски квартали

Софийска градска прокуратура прави инспекция на дейностите на Столична община за подхванатите противоепидемични ограничения в квартали, населявани от жители от ромски етнически генезис, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.
Софийска градска прокуратура, в границите на надзора на ограниченията против разпространяването на ковид COVID-19 и във връзка изявления в електронни медии, се е самосезирала и е почнала инспекция.
11 под карантина във " Факултета " и уверения, че там ограниченията за ковид се съблюдават
От кмета на Столична община, като орган на локалната власт и реализатор на Заповед на министъра на опазването на здравето от 17.03.2020 година, е изискана информация по отношение на подхванатите ограничения по отношение на данни за огромни групи български жители, завърнали се от „ рискови страни “ и неспазващи наложителната карантина.
Изискан е писмен отчет по отношение на дейностите, планувани по попречване на събиране на голям брой хора на едно място и надлежно предпазването им от възможни контакти посред им, както и по отношение на ограниченията за стерилизация на кварталите, населявани от хомогенни групи жители от ромски етнически генезис на територията на гр. София – кв. „ Факултета “, кв. „ Филиповци “, кв. „ Христо Ботев “, кв. „ Димитър Миленков “, кв. „ Орландовци “ и други
Отправено е питане, касаещо напътствията в частта слагане на термокамери и обезпечаване на защитни маски, очила и защитни дрехи при нужда, както и за съществуване на медиаторски групи, които да коментират измежду жителите от този етнос високата степен на социална заплаха от болест с ковид.
Междувременно в столицата се разрастват мненията дали няма да бъде подложен градът под цялостна карантина като Банско. Тази заран такова искане беше отправено от Столичната лекарска гилдия: " Направо настояваме да въведете възбрана за овакантяване на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София ", споделя СЛК и желаят да бъдат дадени " оптимални пълномощия на основния прокурор и Министерство на вътрешните работи за преодоляване на тази изключителна обстановка ". Причината неспазването на карантина и на ограниченията за сигурност, въведени в София.
От Националният спешен щаб за битка с ковид отговори началникът проф. доктор Венцислав Мутафчийски: " Ние го одобряваме като поддръжка за нашите ограничения. Основният проблем са възрастните хора, които реагират все едно " съсипваме живота им ". Имам чувствтото, че не схващат сериозността на ситуацията. За момента в София има подхванати задоволително строги ограничения, само че имаме подготвеност за още по-тежки. Мерките могат да се затегнат единствено в случай че има ясна наклонност на увеличение на заболелите в пъти повече, каквато има в Банско.
Ето какво написа и в профила си във Фейсбук кметът на София Йоданка Фандъкова: " Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни дава обещание топли слънчеви дни, ви апелирам, да останете у дома. С дисциплинираност, самоограничения и отговорно държание можем да предотвратим налагането на доста по-строги ограничения в града ни, каквато е цялостната карантина, която виждаме в италианските градове и към този момент в Банско. Заедно с националния щаб имаме подготвеност и за по-твърди ограничения, при разгръщане на случаите в града ни ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР