Софийска градска прокуратура е започнала проверка за евентуално неправомерно използване

...
Софийска градска прокуратура е започнала проверка за евентуално неправомерно използване
Коментари Харесай

Ползвали ли са службите шпионския софтуер Pegasus?

Софийска градска прокуратура е почнала инспекция за вероятно непозволено потребление на софтуера Pegasus в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители, оповестиха от обвиняването.

Pegasus е spyware, програмен продукт, който се конфигурира както на iPhone-и, по този начин и на Android устройства, като може освен да записва диалози, само че и да следи и чете СМС-и, да събира пароли, местоположения, да получава достъп до микрофона и камерата на устройството и даже да събира информация от приложенията в него.

Софтуерът е разработка на израелската компания за кибер-оръжия NSO Group и бе открит през 2016 година след несполучлива апаратура на iPhone-а на деятел за човешки права. Тогава бе разгласен за най-развития шпионски програмен продукт досега. По-късно стана прочут с използването си в арабските страни и страни по целия свят против дисиденти, дипломати, предприемачи.

Прокурор в СГП е изискал информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) за това дали този програмен продукт е прилаган в държавни структури, както и осъществявана ли е провека на процедурите за потребление и използване на СРС във връзка с съответни жители.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други. Ще бъде разяснено и дали този програмен продукт е бил продаван или предоставян у нас, а обществеността ще бъде навреме осведомена, декларират от прокуратурата.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР