Софиянци и пловдивчани са най-болнави Дългите болнични стопили малко над

...
Софиянци и пловдивчани са най-болнави Дългите болнични стопили малко над
Коментари Харесай

Дългите болнични стопили над 336 млн лв от хазната

Софиянци и пловдивчани са най-болнави

Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лева от хазната, сочат данните на Националния застрахователен институт (НОИ) за първите девет месеца на 2018 година Само за последните 4 месеца изплатената сума е скочила със 118,2 млн. лева, написа в. Монитор. Обезщетенията били изплатени на 650 396 нашенци за 10 946 469 дни, което значи, че приблизително всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лева дневно. Сумата за тези, които са боледували най-малко 17 дни, набъбва до малко над 500 лева Болничните се равняват на 80% от прихода, на който се обезпечават чиновниците. При месечна заплатата над оптималния застрахователен приход, който е 2600 лева, лицето, което не може да извършва отговорностите си, има право на 80% от оптималния застрахователен приход. Това значи, че българските чиновници не могат да вземат обезщетение по-високо от 2080 лева на месец
При заплата от 4000 лева да вземем за пример, в случай че служителят боледува месец, стандартът му на живот фрапантно ще спадне. Бюджетът му ще се стесни с 1920 лева
Най-болни съгласно статистиката се оказват жителите на стопански добре развитите райони. Първенци по болнични са София, Пловдив и Варна. Това се дължи на обстоятелството, че точно там броят на обезпечените лица е максимален. Същевременно хората в районите с огромна безработица не си разрешават да отсъстват от работа поради болест. Малък е броят на изплатените компенсации във Видин, Силистра и Добрич. Същевременно дамите боледуват по-често от мъжете.
Дните, в които нежният пол не е бил в положение да извършва служените си отговорности, са с съвсем 2 млн. повече, а изплатената сума с 39 млн. лева повече.
Междувременно краят на 2017 година беляза рекорден брой болнични, изплатени от Национален осигурителен институт и работодателите – над половин милиард лв.. През 2010 година, когато бизнесът стартира да изплаща първите три дни от болничния, сумата е била надалеч по-малка. Дългите боледувания са коствали на страната към 288 млн. лева С тази мярка се целеше понижаване на разноските на осигурителния институт. Тя даде резултат, само че за малко. От 2013 година насам разноските единствено порастват. Миналата година държавното управление е заделило със 72% повече държавни средства по отношение на 2009 година когато всичко се поемаше от осигурителния институт.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР