София. За пореден ден в няколко града на страната се

...
София. За пореден ден в няколко града на страната се
Коментари Харесай

Пореден ден на протести

София. За следващ ден в няколко града на страната се организираха митинги против високите цени на горивата, в поддръжка на майките на деца с увреждания и промяна на системата. Въпреки че в петък Валери Симеонов заяви, че се отдръпва от поста на вицепремиер, част от майките на деца с увреждания оповестиха, че ще продължат с протестните си дейности до момента в който оставката не бъде гласувана в Народното събрание. Палатковият лагер пред Народното събрание в столицата остава, а протестиращите майки желаеха и оставката на зам.-председателя на Националния съвет на хората с увреждания Адриана Стоименова. Междувременно остава и оповестената в петък тридневна блокада на Народно заседание. И в събота десетки жители се събраха пред постройката на Народното събрание с искане за референдум за смяна на системата. Протестната им проява мина умерено, а придвижването по бул. „ Цар Освободител “ не бе спирано.
Във Варна за осми следващ ден поданици на града излязоха на митинг. Те се събраха пред постройката на Община Варна, след което блокираха за малко придвижването на кръстовището в региона и се насочиха на пешеходно шествие в посока към Катедралата. Трафикът по бул. " Мария Луиза " бе блокиран за малко. Исканията на протестиращите са за понижаване на Данък добавена стойност за медикаменти, учебници, книги и артикули от първа нужда, за използване на разпоредбите на Конвенцията за хората с увреждания, разтрошаване на монополите в секторите енергетика и горива, анулация на нарастването на налозите за остарели коли и понижаване на цената на застраховката " Гражданска отговорност ", нарастване на заплатите и пенсиите, използване на ограничения против демографската рецесия, както и обезпечаване на транспарантна среда за осъществяване на обективни избори.
В Шумен протестиращите зареждаха колите си с горива за стотинки в израз на недоволството им от високите цени. Полицейски чиновници контролираха придвижването в региона на ул. „ Ген.Драгомиров “ в града. По-рано към 30 автомобила се събраха в региона на „ Арена - Шумен “, откъдето потегли и автошествието до бензиностанцията в кв. „ Боян Българанов ". Шофьорите натискаха клаксони, а от доста коли се вееха и трибагреници. По пътя към автошествието се причислиха още коли. Основното искане на протестиращите шуменци е за смяна, за по-високи приходи и по-добър стандарт на живот.
За втора поредна вечер десетки поданици на Кюстендил излязоха на протестното пешеходно шествие с претенции за по-ниски цени на горивата, застраховката „ Гражданска отговорност ”, по-високи минимална работна заплата и пенсии, понижаване на броя на народните представители, увеличение детските и обществени помощи и паричните компенсации за майчинство за стимулиране раждаемостта в страната, повишение стандарта на живот. Маршрутът на митинга бешеот Гаров площад, бул. „ България ”, площад „ Велбъжд ”, улица „ Цар Освободител ”, а крайната точка беше квартал „ Въртешево ”. Протестът бе охраняван от чиновници на Министерство на вътрешните работи, само че мина спокойно, без напрежение и блокиране на придвижването.
Около 30 души участваха в митинга против високите цени на горивата в Панагюрище . Шествието им стартира пред Общината с искане за оставки в държавното управление. След това присъстващите се насочиха към паметника на Райна Княгиня. Шествието мина спокойно, без произшествия и приключи с българско хоро.
Протестно шествие против обществената неправда още веднъж се организира и в Сливен. То потегли от паркинга на хипермаркета на бул. „ Цар Освободител “ в центъра на града.
В Лом автошествие на протестиращи докара до пътна обсада в града, а по-късно спря и трафика през изходите на обитаемото място. Организаторите на митинга там също се заканиха, че ще недоволството им ще продължи, до момента в който не се вземат ограничения за високите цени и налози и ниските заплати.
В Русе митингът против системата и ниския стандарт на живот блокира един от основните булеварди в града " Цар Освободител ".
В Плевен също бяха проведени автошествия и пешеходни демонстрации, които минаха през централните улици.
Автошествие мина и през Козлодуй . Там митингът също бе кротичък и мина без произшествия и напрежение.
В неделя митингите не престават, като демонстрации са оповестени и в още няколко града. Жители на Петрич още веднъж възнамеряват да блокират Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “. Протестиращи от Пловдив се чака да се насочат към Пазарджик, от където групите от двата града да се слеят и отпътуват за столицата. Натам са декларирали подготвеност да се насочат и протестиращи от Перник. Очаква се да се причислят и поданици на други градове. В София от 15.00 часа на пл. „ Княз Александър I Батенберг “ ще се организира общ народен митинг и авто-шествие под надпис „ Смяна на системата “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР