София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Алжирската народна и демократична Република Абделкадер Месахел

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна през днешния ден в София с сътрудника си от Алжирската национална и демократична Република Абделкадер Месахел. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Това е първото посещаване на алжирски външен министър у нас за последните 34 години.
По време на диалозите двамата първи дипломати се сплотиха към мнението, че пропуснатите през последните години благоприятни условия за съдействие сред България и Алжир в региона на стопанската система, туризма, културата и образованието би трябвало да бъдат обезщетени и начертаха съответни стъпки, посредством които да бъде развиван неизползвания капацитет. Възраждането на търговско-икономическите връзки с Алжир е от предпочитано значение за България. Първият ни посланик акцентира, че българският бизнес е кадърен да помогне на Алжир в упоритостта им за диверсификация на стопанската система. Според Захариева България има сериозен потенциал в сфери като енергетиката, възобновимите източници, водните запаси, земеделието, високотехнологичните браншове и други, който може да показа с алжирските си сътрудници. „ Паралелно с желанието, което изразихме за активизиране на политическите контакти, ще работим и за намирането на съответни форми за съдействие, които да подтикват както интереса на бизнеса от двете страни, по този начин и на жителите “, съобщи министър Екатерина Захариева на взаимната конференция след срещата.
Алжирският народ познава добре България поради отличната работа на хилядите български експерти от разнообразни сфери на стопанската система, които са работили в страната. С България е тясно обвързвано и национално освободителното придвижване на Алжир. Един от неговите герои е починалият български капитан Васил Вълчанов. Това съобщи алжирският първи посланик пред своя хазаин. Министър Месахел посочи още, че измежду познатите и обичани в страната му българи се подреждат и имената на режисьори, художници и лекари. По време на срещата той означи и огромната роля на България и българското обучение за основаването алжирски експерти в региона на инженерните науки и медицината.
По време на срещата си двамата външни министри разискаха и настоящи тематики от интернационалния дневен ред. В подтекста на световните провокации фокус на диалозите им бяха миграцията и битката с тероризма. Захариева посочи ролята на Алжир и напъните на страната за укрепването на сигурността на африканския континент. Държавите от Средиземноморието са основен сътрудник на Европейски Съюз в областта на сигурността и по-конкретно по въпросите на граничния надзор, битката с тероризма и радикализацията, и с трафика на оръжие. „ Приносът на Алжир в тази задача е скъп и не инцидентно сте си спечелили прозвището „ Мистър Африка “. Само за 20 години Алжир е съумял да се оправи с тероризма на територията на страната и през днешния ден е измежду най-сигурните страни. Европа би трябвало да слуша и да се съветва с страни като Алжир “, добави вицепремиерът. Захариева означи още, че България стана една от 4-те европейски страни, която стана коспонсор на признатата през ноември резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, с която беше признато предлагането на Алжир за основаването на самодейността „ Да живеем в мир дружно “. „ Радостна съм, че точно по време на Българското председателство, на 16 май т.г., ще бъде отпразнуван и първият интернационален ден обвързван с нея “, добави тя.
Захариева и Месахел подписаха през днешния ден три двустранни съглашения - за взаимно освобождение от условията за владение на визи за краткосрочно престояване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за съгласие сред Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Института по дипломация и интернационалните връзки на Алжирската демократична и национална република и Меморандум за съгласие в региона на архивите. „ С моя алжирски сътрудник през днешния ден обсъдихме актуализирането на съществуващата сред нашите страни договорно-правна рамка. Разбрахме се да изработим и съответна пътна карта с ясни цели и цели, с цел да подсигуряваме осъществяването им на процедура “, добави Захариева. Тя изясни, че през есента ще бъдат извършени политически съвещания с министрите на способените ведомства и специалисти, които да изработят явен проект за реализирането на двустранното съдействие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР