София въвежда нощен служебен абонамент за паркиране. Той ще влезе

...
София въвежда нощен служебен абонамент за паркиране. Той ще влезе
Коментари Харесай

Предлагат нощен абонамент за паркиране в София, ще важи и през почивните дни

София вкарва нощен длъжностен абонамент за паркиране. Той ще влезе в действие още през август, в случай че на 26 юли Столичният общински съвет (СОС) одобри измененията в наредбата за организацията на придвижването, написа " 24 часа ".

Засега право да си купят нощно паркомясто ще имат единствено обекти в синята зона. То ще коства 650 лева на месец, колкото е цената и денем .
“Нощният абонамент ще важи от 19:30 ч., когато завършва работното време на синята зона. Ще е годен и през уикендите. Контролът ще се реализира от паяци, които ще работят през нощта.
Запитвания от хотели и заведения, които желаят да употребяват паркоместа и през нощта, са мотивът за новото платено паркиране. Освен това има случаи на нерегламентирани паркинги през нощта изключително пред заведения, които събират непозволено пари от хората”, изясни общинският консултант от ГЕРБ Зафир Зарков, който е измежду вносителите на измененията. Ако има интерес, е допустимо същият правилник да се вкара и за зелената зона след това.
456 места са непокътнати като длъжностен абонамент в синята зона за денем, което било не повече от 5% от всички места за паркиране, посочи Румяна Милова от Центъра за градска подвижност.
След измененията контролът над паркирането вечер ще се прави от 2 дежурни екипа, с паяците ще има и общински служители на реда. “И в този момент имаме дежурен екип, който дава отговор главно на сигнали за извършители, паркирали върху места за хора с увреждания. В взаимозависимост от броя на искащите да употребяват нощен длъжностен абонамент, ще определим и нужните екипи за надзор. Важно е да се знае, че ползвателят на съответното платено паркомясто би трябвало да подаде сигнал, че някой е паркирал на него без право”, изясни Милова.
При нарушаване на колата няма да се поставят скоби, а непосредствено ще се подвига от паяк .
Няма да има ограничаване по какъв брой места може да закупи за нощен абонамент едно заведение. За всеки случай ще се желае мнение от дирекцията по транспортна инфраструктура, като се взимат поради организацията на придвижването, броят паркоместа за публично прилагане, броят на стикерите за паркиране на живеещите в региона и режимът на постройките.
Отпада обаче концепцията за обществена зона за паркиране към лечебни заведения, църкви и други обекти на общинския консултант Симеон Славчев. “Обсъждаме концепцията още от 2012 година Няма по какъв начин да се управлява дали, като спрете пред болница, отивате на обзор, а не в близкото кафене. Обсъждахме вид да се получават талони от регистратурата в болничното заведение, само че няма по какъв начин да се организира”, изясни Зарков.
Въвежда се и ограничаване до 3 винетни стикера за паркиране на домакинство за живеещите в синята и зелената зона.
Платени стават и паркингите на блокове, които не са на улицата. Причината - сигнали на жители, живеещи в зоните, че достъпът до жилищата им е блокиран от паркирани коли, тъй като прекъсването е гратис. Винетни стикери към този момент ще се издават и за 24 месеца, с цел да не се постанова всяка година хората да подават документи. Правото на електрическите автомобили да паркират гратис в зоните става безсрочно. Те ще имат право до 4 ч. престой за зареждане на станция. Общината ще пусне процедура за създаване на над 60 зарядни станции.
Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лева Максималният ѝ размер до момента беше 500 лева Санкцията за непозволено прекъсване върху място за хора с увреждания ще е 200 лева Въвежда се и санкция от 150 лева за прекъсване на трамвайни линии.
От 1 ноември зелената зона ще се разшири с още 5500 места - горен “Лозенец”, част от “Красно село” - сред булевардите “И. Гешов”, “П. Славейков”, “Тотлебен” и “Г. Софийски”, част от регион “Възраждане” - сред булевардите “К. Величков”, “Сливница”, “Ал. Стамболийски” и улиците “Д. Петков” и “Опълченска”, и в регион “Оборище” - сред булевардите “Христо и Евлоги Георгиеви”, “Ситняково”, “Д. Николаев” и ул. “Черковна”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР