София. В Южна България има райони със 100% поражения по

...
София. В Южна България има райони със 100% поражения по
Коментари Харесай

Доц. д-р Сава Табаков: В Южна България има райони със 100% поражения по реколтите от кайсия, праскова, бадем и слива заради ниските температури

София. В Южна България има региони със 100% провали по реколтите от кайсия, праскова, бадем и слива поради ниските температури. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ доцент доктор Сава Табаков, учител в Катедрата по зарзаватчийство в Аграрния университет в Пловдив във връзка със положението на овощните култури в страната при започване на пролетта. „ Снеговалежите не пречат на овощните дървета, казусът в действителност са температурите. Но към този момент в множеството региони няма данни за сериозно ниски температури – към минус 1-2 и 0 градуса, и това не е проблем за овошките, които още не са цъфнали. Проблемът ще бъде, когато спрат преваляванията и времето се обясни, само че по кое време ще стане това и дали ще докара до огромно намаляване на температурите не може да се каже. Вероятно в другите райони ще бъде друго. Но към този момент няма проблем, като изключим, че в огромна част от Южна България костилковите овощни типове бяха наранени от студа към 1-ви март. Има региони със 100% провали по кайсия, праскова, бадем, слива – много неприятно е ситуацията още от този момент. И, по този начин да се каже, то даже не остана какво да мръзне “, сподели още доцент Табаков и посочи, че е обикновено това да се случва при започване на април.
„ Много неприятна е обстановката на топла зима с късен мраз, само че на всеки 15-20 години се случват такива работи. Въпреки това най-голяма годишна продукция чакаме от черешите, крушите и ябълките, както и от сливите в Северна България, защото в множеството региони там са издържали на студовете, тъй като още не са имали развиване. Но е мъчно да се каже сигурно, тъй като до момента в който не се приберат плодовете от дърветата, всичко може да се случи. Това е земеделието – няма гаранции, че няма да има повече студове и така нататък и тъй наречените “, изясни още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР