София. Типично за изображението на Божията майка е да има

...
София. Типично за изображението на Божията майка е да има
Коментари Харесай

Д-р Десислава Панайотова: Трите звезди, изобразявани върху рамената и челото на Божията майка, показват, че е дева преди, по време и след раждането на Божия син

София. Типично за изображението на Божията майка е да има върху рамената и челото си 3 звезди, показващи, че е дева преди, по време и след раждането на Божествения наследник. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ богословът и редактор на формалния уебсайт на Българската православна черква доктор Десислава Панайотова за празника Голяма Богородица. „ Божията майка постоянно се изобразява в синьо и алено. Разбира се, има и икони, на които тя се изобразява напълно в алено или единствено в бяло, само че това са по-редки иконографски видове. Типично за изображението в Православната черква е Божията майка да има върху двете си рамена и челото три звезди, които демонстрират, че тя е дева преди, по време и след раждането на своя Божествен наследник. Тоест тя не е познала мъж, а въплътилия се Господ Исус Христос в нея се е заченал безсеменно без присъединяване на мъж и в този смисъл църквата непрекъснато изповядва посредством иконите, че тя мъж не е познала и е останала девственица и след раждането. Затова се назовава булка ненавестна т.е. ненавестена, непозната от мъж “, изясни доктор Панайотова.
По думите й на този ден най-важното е да сме извървели пътя на Богородичния пост, който е двуседмичен – от 1 до 14 август в това число. „ На 15 август на Успение Богородично да отидем на черква, на литургия, да сме се подготвили с изповед и с пост за Свето причестяване. Да се причастим с тайните Христови по време на Светата литургия и в персоналната си и в същото време общата си молитва с останалите християни да измолим нейната протекция, нейната помощ в битката със личните грехове и със злото в света, така че да бъдем правилни на нейния наследник и наш Бог Исус Христос “, добави тя. Д-р Панайотова изясни още, че откакто се причастят християните, към този момент постът свършва и стартира празнуването на именните дни, взаимното поздравяване, само че то постоянно би трябвало да бъде в духа на вярата, на православното благочестие.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР