София. Столична библиотека, Литературноисторическа школа Д-р Кръстьо Кръстев на Нов

...
София. Столична библиотека, Литературноисторическа школа Д-р Кръстьо Кръстев на Нов
Коментари Харесай

София: По повод 170 години от рождението на Христо Ботев на пл. Славейков ще се състои четене на стихове на поета

София. Столична библиотека, Литературноисторическа школа " Д-р Кръстьо Кръстев " на Нов български университет и Институт за литература при Българска академия на науките провеждат Юбилейно паметно утро по случай 170 години от рождението на Христо Ботев. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . На 6 януари от 11.00 часа пред Столична библиотека, пл. " Славейков " 4 ще прозвучат стихове на Ботев и отдадени на създателя на " Хаджи Димитър " произведения, прочетени от известните български създатели Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова, Анджела Родел, Иван Христов, Димитър Христов, Ана Багряна и други на някои от европейските езици. Слова ще произнесат доцент Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев.
В събитието ще вземат присъединяване възпитаници от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев “.
В Мраморното предверие на партера на библиотеката е показана документална галерия с издания на книги от Христо Ботев, преведени на разнообразни езици (английски, немски, френски, испански, чешки, сръбски, румънски, съветски и др.) и някои от най-старите български издания от и за поета: клише на Последното писмо на Ботев от парахода “Радецки “, оповестено в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 година, цялостни съчинения под редакцията на Иванка Ботева от 1907 година, превод от Хр. Ботев на драмата “Кремуцкий корд “ от Костомаров, 1893 година и други
Ще бъдат показани издания на „ Балкантон “, които съдържат: Ботеви песни; рецитал от стихове на Хр. Ботев в осъществяване на Любомир Кабакчиев, Кирил Янев и Йордан Матев; автопортрет на Хр. Ботев – комбинация от негови писма, документи и други и стихове от Хр. Ботев и Ив. Вазов в осъществяване на Стефан Гецов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР