София. София се превърна в цифровата столица на Европа и

...
София. София се превърна в цифровата столица на Европа и
Коментари Харесай

Еврокомисарят Мария Габриел: София се превърна в цифровата столица на Европа и продължава да утвърждава тази своя позиция

София. София се трансформира в цифровата столица на Европа и продължава да утвърждава тази своя позиция. Това сподели българският еврокомисар по въпросите на цифровата стопанска система и общество Мария Габриел по време на конференция във връзка идната Европейска седмица на цифровизацията и нововъведенията (25 – 29 юни 2018 г.) и семейството на София на Европейската цифрова асамблея, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . В събитието взеха присъединяване и кметът на София Йорданка Фандъкова и Пламен Русев – ръководител на фондация Webit.„ Днешната среща дава начало на нещо, което желаеме да създадем ползотворно за България и Европа. Дигиталната асамблея ще бъде първата за мен като комисар по въпросите на цифровата стопанска система и фактът, че тя ще се организира в София ми дава опция да благодаря на госпожа Фандъкова по тази причина, че градът се е трансформирал в водач на цифровите технологии и продължава да утвърждава тази своя позиция ”, сподели тя и посочи, че с Дигиталната асамблея се цели да се доближи до оптимален брой хора, които да се убедят в това, че цифровите технологии отварят пред тях нови благоприятни условия. „ Заради което се веселя, че една от тематиките ще бъде за цифровите умения - по този начин ние демонстрираме в действителност какъв брой важнa е мобилизацията на всички равнища – институции, частен бранш и Европа, тъй като неналичието на цифрови умения може да бъде риск за изолираност “, изясни още еврокомисарят.
Мария Габриел посочи, че друга тематика по време на Асамблеята ще бъде киберсигурността. „ Кибератаките не познават граници – те през днешния ден не засягат единствено нашите персонални данни, само че и такива браншове като енергетика и други, по тази причина е значимо България да е измежду страните, които да дадат поръчка, че Европа има потребност от повече експерти по киберсигурност и че единствено дружно можем да се оправим с този феномен “, сподели тя.
По думите й друга тематика ще бъде цифровото бъдеще на Европа. „ То идва в подтекст, в който дебатът за бъдещето на континента ще стартира да придобива все по-големи измерения. И България дава поръчка, че бъдещето на Европа е цифрово. Ще бъде значимо да забележим и новите технологии какво носят като изгода за жителите – от електронно гласоподаване до електронно опазване на здравето. Цифровата столица на Европа е София, само че тя не губи смисъла си на локално равнище, с цел да може да носи изгода на всеки собствен жител “, сподели Габриел.
Еврокомисарят посочи, че едно от най-големите преимущества на България в цифровия свят на Европа е, че страната ни е преди всичко по брой дами в IT бранша - 27% при приблизително равнище за Европейския съюз 16,1%.
Пламен Русев – ръководителят на фондация Webit, посочи, че прозвището „ Дигитална столица на Европа “ не е инцидентно и е обещано на София преди време от международното сп. „ Форбс “.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР