София ще тегли заем за инсталация за енергия от RDF-отпадък

...
София ще тегли заем за инсталация за енергия от RDF-отпадък
Коментари Харесай

София ще тегли заем за инсталация за енергия от RDF-отпадък

София ще тегли заем за апаратура за сила от RDF-отпадък Столична община ще изтегли 67 милиона евро заем, с цел да финансира създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила с оползотворяване на RDF боклук – висококалорично гориво, което се получава от боклуци . Кредитът ще отпусне Европейската капиталова банка, само че със идващ контракт заемът ще бъде трансфериран на „ Топлофикация ЕАД ”, чието оборудване ще се трансформира в новата апаратура. Площадката, на която планът би трябвало да бъде сбъднат, е в региона на ТЕЦ-София. След построяването на инсталацията въздухът би трябвало да бъде по-чист.

36 общински съветници поддържаха заема от 67 милиона лв. за финансиране на дълго чаканата Трета фаза от плана за ръководство на отпадъците в София . Проектът срещна съперници в Българска социалистическа партия и Политическа група 5, които пожелаха  решението на СОС от юли 2017 да кандидатства за финансиране да бъде отхвърлено . Българска социалистическа партия се тормози главно от две неща, изясни Калоян Паргов – къде ще е площадката и какво ще стане с дълга на „ Топлофикация ”. От опозицията предложили инсталацията да се реалокира на гара Яна, където е заводът за боклуци. От Българска социалистическа партия са обезпокоени и от трафика на камиони от завода за отпадък до ТЕЦ-а, откакто концепцията била да се лимитира трафикът, да се понижават фините прахови частици и нездравословните излъчвания.   

От ръководещата партия обясниха, че с извозването на RDF отпадъка в циметовите фабрики отвън София, данъкоплатците дават 5 милиона лв. годишно. Йорданка Фандъкова подсети и че планът е утвърден от Европейската комисия, което е най-големият поръчител за съблюдаване на всички екологични стандарти. " Това са системи, които са построени в доста огромна част от европейските градове както и в целия свят ", сподели Фандъкова.

Такива градове са Виена и Копенхаген, да вземем за пример. " За страдание, постоянно когато става въпрос за боклуци и решение на най-тежкия проблем на всеки милионен град постоянно се стартира политизиране и спекулации ", сподели тя.

Информацията не е задоволително ясна за хората , призна Фандъкова и изясни за какво от горене на боклуци в София въздухът може да бъде по-чист. " Тази апаратура ще размени част от инсталациите в ТЕЦ-София и изчисленията демонстрират, че тя ще спомогне за понижаване на излъчванията, които сега при употребата на ТЕЦ-а се осъществят във въздуха ", сподели столичният кмет.-->

А именно  с 6 .5 тона прахови частици по-малко . От Политическа група 5 подсетиха, че Оценката за въздействието на околната среда е в правосъдна фаза. След гласуването, от което стана ясно, че заем от 67 милиона евро ще бъде изтеглен, Светослав Витков, Венцислав Мицов и Симеон Славчев си сложиха противогази в залата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР