София. САЩ, Великобритания и Холандия са на първо място в

...
София. САЩ, Великобритания и Холандия са на първо място в
Коментари Харесай

Цанка Миланова, Българска хранителна банка: САЩ, Великобритания и Холандия са на първо място в света по унищожаване на годна храна, България не е на челни позиции

София. Съединени американски щати, Англия и Холандия са преди всичко в света по заличаване на годна храна. Това сподели изпълнителният шеф на Българската хранителна банка Цанка Миланова, в изявление за Агенция „ Фокус “ . „ За благополучие, в тази ранглиста България не е на челни позиции. Но пък 670 хиляди тона годна храна се разпиляват у нас единствено за една година. Представете си това на фона на 1,5 млн. българи, които живеят под прага на бедността. Ако единствено половината от цялата тази храна бъде избавена, на същите тези хора могат да бъдат обезпечени най-малко по две ястия дневно “, сподели още тя и изясни, че в международен мащаб съществуват голям брой организации като Българска хранителна банка, които поставят ежедневни старания за оправянето с този проблем.
„ При нас и през 2017 година се резервира наклонността за избавяне на същите количества храна, както и предишни години – спасяваме към 300 тона годна храна. Имахме упования, че с рухване на Данък добавена стойност върху даренията на храните с къс период на валидност ще имаме по-големи количества, до които да достигнем, само че на този стадий няма такава наклонност. Може би бизнесът има потребност от повече информация, с цел да вземе това решение. Или пък да се намерения върху това още по-оптимално да е използването на законовите разпореждания “, изясни Миланова. По думите й сега законът допуска всяка потребителска опаковка и всяко настрана подаяние да получава стикер „ Дарение не предстои на продажба “, което е спомагателен разход за донора. „ И някои от компаниите изхвърлят храна, с цел да не заплащат този разход. Получава се по този начин, че за тях той съвсем замества Данък добавена стойност и обстановката не наподобява доста изменена “, изясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР