София. Регионалната политика на ЕС трябва да продължи да подкрепя

...
София. Регионалната политика на ЕС трябва да продължи да подкрепя
Коментари Харесай

По-качествен живот в големите градове и балансирано териториално развитие на по-малките населени места, обсъдиха експерти от цяла Европа на форум в София

София. Регионалната политика на Европейски Съюз би трябвало да продължи да поддържа развиването и модернизацията на дребните и отдалечените градове и райони, защото това е главната за териториалното доближаване, което носи добавена стойност за икономическото, общественото и екологичното богатство на страните. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която откри първото Съвместно съвещание на специалистите от Мрежата на националните контактни точки в региона на териториалното доближаване - Network of Territorial Cohesion Contact Points/NTCCP, и Групата за градско развиване – Urban Development Group (UDG), което се организира в София. Целта му е да бъде дискутирана опцията за по-тясно обвързване на въпросите на териториалното развиване и градската политика, като се оползотвори оптимално капацитетът за напредък на градовете. Това оповестиха от пресцентъра на министерството . Заместник-министър Николова означи, че основният детайл за реализиране на уравновесено полицентрично развиване, както и стабилно градско развиване, е сполучливото използване на подобаващи териториални и градски тактики, което е една от опциите в границите на политиката на доближаване за интервала до 2020 година
Именно използването на интегрирани тактики и подходи за териториално и градско развиване, с фокус върху опциите за осъществяване на планове, съфинансирани от Европейските фондове, бяха измежду главните тематики на полемиките. Като хазаин на работната среща и виновна институция за осъществяване на националната политика за развиване на регионите и осъществяването на политиката за териториално доближаване и градско развиване Министерство на регионалното развитие показа своя опит и прогрес в осъществяването на интегрирани градски вложения посредством използване на Интегрираните проекти за градско възобновяване и развиване на огромните и междинните градове в страната. Бе подложен акцент и върху нуждата от целенасочена поддръжка за уравновесено териториално развиване, което да подтиква вложения освен в огромните градове, само че във всички обитаеми места и региони. Инвестициите следва да бъдат съобразени с локалните специфики на всеки регион и обитаемо място, като се отчетат провокациите пред тях и се концентрират главно върху капацитета на съответната територия от позиция на естествени запаси, географска позиция, стопански връзки, функционална самостоятелност, ресурсна осигуреност и благоприятни условия за развиване.
В хода на полемиките, свързани с бъдещето на Кохезионната политика на Европейски Съюз, зам.-министър Николова обърна внимание върху нуждата от създаване и потребление на подобаващи териториални, вместо секторни, знаци за постигнатото в областта на градското развиване, които по подобаващ метод да мерят и наблюдават осъществяването на интегрирани дейности и вложения на съответна територия. Тази тематика беше прегледана в подтекста на подготовката на оперативните стратегии за програмния интервал след 2020 година и в дебатите за обсега на Кохезионната политика, като Министерство на регионалното развитие отбрани позицията за обезпечаване на еднакъв достъп до Европейските фондове на всички региони, общини и обитаеми места в страната.
Представителите на Европейската комисия, участващи в срещата, благодариха за присъединяване и позицията на България в Деветото издание на Световния градски конгрес, който се състоя в Куала Лумпур, Малайзия и сложи фокус върху развиването на градове до 2030 година Изрично беше подчертана основната роля на страната ни във връзка с самодейността на Европейски Съюз за осъществяване на Градския дневен ред и одобряването му в световен подтекст.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР