София. Регионален исторически музей – София представя изложбата В светлината

...
София. Регионален исторически музей – София представя изложбата В светлината
Коментари Харесай

София: Регионалният исторически музей ще представи изложбата В светлината на Освобождението на 27 февруари

София. Регионален исторически музей – София показва изложбата " В светлината на Освобождението ", отдадена на 140 години от Освобождението на България. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Откриването е на 27 февруари 2018 година в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. " Княгиня Мария Луиза " 16) от 17.30 часа.
" В светлината на Освобождението " е експозиция, описваща битката на българите за независима страна. Изложбата се посвещава на 140 години от Освобождението на България от османско господство като фокусът пада върху протичащото се в София.
Представени са обособени стадии от битката посредством придвижванията за независима българска черква и българско светско обучение. Описана е активността на софийския революционен комитет и пребиваването на Васил Левски в София, както и подвигът на софийските книжари.
Паралелно се обръща внимание на активността на европейските дипломати преди и по време на Освобождението на града на 4 януари 1878 година
Използвани са разнородни изразни средства за всеобхватно показване на историческата картина. Могат да бъдат забелязани истински документи, старопечатни книги, художествени произведения, учебници от възрожденските библиотеки и персонални движимости. Допълнително са показани архивни фотографии и мултимедийни филми.
Сред истинските експонати попадат: статуетка на конна фигура с имп. Александър II (проект на Арнолдо Дзоки от паметника на Цар Освободител); сребърен патрондаш, принадлежал на Захари Зограф; сабя на Панайот Хитов; дивит (приспособление за предпазване на мастила и принадлежности за писане от XIX в.) и други
В прилежащата на изложбата зала, избрана за прилагане на мултимедийните артикули, има съпътстваща експозиция от училищен рисунки на тематика „ Освобождението на София и България “.
Партньор на изложбата е Народно читалище " Иван Денкоглу – 1867 година " гр. София.
Изложбата " В светлината на Освобождението " е ситуирана в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. " Княгиня Мария Луиза " 16) в интервала 27 февруари – 15 април 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР