София. Развитието на проекта за междусистемна газова връзка между България

...
София. Развитието на проекта за междусистемна газова връзка между България
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова и посланикът на Турция Н.Пр. Хасан Улусой обсъдиха развитието на енергийните проекти между двете държави

София. Развитието на плана за междусистемна газова връзка сред България и Турция, модернизацията на директния газопровод към Турция и опциите за експорт на електрическа енергия за южната ни съседка бяха главните тематики на диалога сред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на Република Турция у нас Н.Пр. Хасан Улусой. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката . И двамата се съгласиха, че в енергетиката съществува сериозен капацитет за развиване и задълбочаване на връзките сред двете страни.
Министър Петкова подчертава върху енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ както за нашата страна, по този начин и за целия район на Югоизточна Европа като главен приоритет в работата на държавното управление в енергийната област. Тя срещна своя посетител с концепцията за създаване на европейски газоразпределителен център „ Балкан “ у нас, създадена взаимно с Главна дирекция „ Енергетика “ на Европейската комисия. Предвижда се хъбът да бъде захранван от разнообразни източници – Русия, Азербайджан, локален рандеман, както и посредством терминала за полутечен природен газ край Александруполис, в чието създаване България преглежда опцията да взе участие.
По думите на министър Петкова главната цел в тази област е България да резервира стратегическото си място на газовата карта на Европа.
След сполучливото довеждане докрай на модернизацията на директния газопровод за Турция неговият потенциал ще бъде нараснал до 15 милиарда куб. м. газ, осведоми енергийният министър. До края на м. юли газопроводът би трябвало да бъде пуснат в употреба.
Електроенергийните оператори на двете страни са набелязали съответните акценти, които би трябвало да бъдат разисквани за увеличение на потенциала за експорт на електрическа енергия за Турция, осведоми министър Петкова в отговор на въпрос на своя посетител от Турция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР